Симеон Дянков: Не е редно депутатите да взимат повече от премиера

Не е редно депутатите да имат по-големи приходи от министър-председателя и министрите, заяви вчера в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Именно затова според него трябва да се преразгледа моделът на заплащане на народните представители. В същото време финансист номер едно уточни, че депутатите получават законно допълнителни средства към заплатите си, но парламентът може да помисли за промяна в закона, както и за изменения на правилника на Народното събрание с цел тези допълнителни възнаграждения да се облагат с данъци. По думите на Симеон Дянков „трябва да има някакво градиране на това, колко работиш, какви са ти правомощията, колко са ти задачите, и смятам, че един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър има доста повече отговорности от средния депутат“. Поради тези причини министърът на финансите е убеден, че трябва да се разгледа като цяло моделът на заплащане. Преди дни лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че реалното заплащане на депутат е около 5 хиляди лева.
Позицията на Симеон Дянков идва в разгара на продължаващия трета седмица спор за партийните субсидии. В момента важи принципът „парите следват депутата“ и ако той се обяви за независим, получава правото да посочи към коя партия да се пренасочат средствата, които са в размер на 180 хил. лв. годишно.
Междувременно от Синята коалиция съобщиха, че са събрали 55 подписа под искане за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи как се отпуска, получава и разходва бюджетната субсидия от партиите в парламент,а и 57 подписа под искането Сметната палата да направи одит по същата тема. Депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и Михаил Михайлов внесоха в сряда подписките в деловодството на Народното събрание.
Освен от депутатите на Синята коалиция предложението за временна комисия е подкрепено и от парламентарните групи на ДПС и "Атака", както и от петима депутати, влезли в парламента с листата на РЗС, които още членуват в партията, уточни Иван Иванов. Имало е и подписи на народни представители от Коалиция за България.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов съобщи в тази връзка, че до два-три дни парламентарната им група ще реши дали да подкреписъздаването на анкетна комисия.

Станете почитател на Класа