Бойко Борисов иска ПРО да покрива цялата страна

Eдинственото ни изискване е противоракетната отбрана (ПРО) да покрива цялата територия на страната. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред делегатите от Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. На форума присъства и генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. „Къде ще бъдат разположени нейните елементи, ще зависи от стратегическите решения на НАТО“, добави министър-председателят. Той изрази своето задоволство, че тази ПРО ще защитава страните от НАТО и България от балистични ракети. Борисов увери генералния секретар на НАТО, че в лицето на нашата страна има силен и прогнозируем съюзник.
В изказването си премиерът се спря и на темата за Либия. „Действията на международната общност в Либия закъсняха с много години. България бе разигравана години от режима на полковник Муамар Кадафи, който държеше като заложници българските медицински сестри, които бяха измъчвани“, припомни той.
Министър-председателят съобщи, че от другата седмица България ще се включи в международната контактна група за Либия, и призова участниците в нея да се вслушат внимателно в гласа на страната ни. „Много моля да бъдем чути там, защото ние сме преговаряли с либийското ръководство, както и с част от тяхната днешна опозиция“, подчерта Бойко Борисов. В края на изказването си той поздрави сръбския президент Борис Тадич за ареста на генерал Ратко Младич.


Андерс Фог Расмусен след среща с Георги Първанов: Гордейте се с вашите войници

Вашите войници се справят чудесно, можете само да се гордеете с тях. Високо оценявам факта, че България е взела решение да остане ангажирана в Афганистан независимо от вътрешноикономическите предизвикателства. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща с президента Георги Първанов вчера. Относно взаимоотношенията между НАТО и Русия Андерс Фог Расмусен обясни, че целта на НАТО е да развива истинско стратегическо партньорство с Русия.
„НАТО потвърди политиката на отворени врати за държавите от Западните Балкани. За нас като съседи е много важно страни като Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина да имат своето място в алианса. Разбира се, и партньорството и евентуалното членство на всяка една от страните зависи от изпълнението на съответните критерии”, посочи президентът Първанов.
Държавният глава заяви още, че е била коментирана темата за противоракетната отбрана и разбирането ни, че това трябва да бъде система, която гарантира сигурността на цялата европейска територия на алианса, в това число и на България.
„Обсъдихме и някои от актуалните предизвикателства пред алианса – преди всичко военния конфликт в Либия, ролята и мястото на алианса и, разбира се, потвърдихме готовността на България да подкрепя усилията на НАТО да намери изход от ситуацията”, каза още президентът.

Станете почитател на Класа