Трима депутати напуснаха "Атака"

Трима депутати от „Атака“ напуснаха парламентарната група на партията вчера. Намерението си да се разделят с Волен Сидеров обявиха народните представители Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев. По думите им действията на партийното ръководство били „недопустими“ и „екстремистки“.
„Единственият ни мотив да направим това не е емоцията – чашата преля”, обяви Валентин Николов. „Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея. Дълго обмисляхме и решихме, че сега е моментът да кажем: Стига!“, мотивира се и Кирил Гумнеров.
Огнян Пейчев обяви, че не може да понесе да бъде взривен етническият мир в страната. Валентин Николов бе категоричен, че той и колегите му Гумнеров и Пейчев не са били уведомени за митинга пред “Баня Башъ”, макар че, дори и да се знаели за него, е нямало да присъстват.
„Принципната позиция на ПП ГЕРБ е да не се бърка във вътрешните работи на други партии. Затова и в случая няма да коментираме“, заявиха от ГЕРБ. „Атака” върви по грешен път, който дори народните представители от партията не одобряват, коментира малко по-късно Светослав Малинов от ДСБ. „Очевидно сутрешната позиция на премиера, че ще работи с независими депутати, вече дава резултати. Увеличава се броят на независимите депутати“, коментира пред агенция „Фокус“ Михаил Миков от Коалиция за България.



РЕАКЦИИ

Живко Георгиев, социолог, „Галъп“: Тази партия си отива
Абсолютно очаквано развитие в парламентарната група на „Атака“. Не виждам нищо задкулисно. Ескалацията на неадекватното поведение на Волен Сидеров няма как да не доведе до разпад. Още повече че ясно декларираната заявка на политически активни фигури около телевизия „Скат“ да създадат своя партия няма как не създаде спасителна алтернатива за тези хора, които се оказаха в „Атака“ след парламентарните избори. Бих се учудил, ако спре дотук разпадът. „Атака“ си отива.


Боряна Димитрова, социолог, „Алфа рисърч“: Формацията се маргинализира и отвътре
Надали на нас, външните наблюдатели, ни е достатъчно ясна генезата на това, което става. Можем само да направим първи предположения. На пръв прочит изглежда, че ескалиращите проблеми в „Атака“ водят до маргинализиране на партията не само навън, но и вътре в групата. Дали има и втори прочит, в който да говорим за някаква допълнителна договорка, това може да покажат само бъдещите действия и на напусналите депутати, и на взаимоотношенията на „Атака“ с управляващите.


Васил Тончев, социолог, „Сова Харис“: Много крайно поведение на лидера
Свидетели сме на много крайно и скандално поведение на лидера на „Атака“ и затова е нормално да има някакво разграничение на хора, които не подкрепят политическата линия от неговата организация. Нормално е да има и някакви задкулисни мотиви, но безспорно е, че начинът, по който лидерът на партията подхожда към изборите, е скандален и неприемлив.

Станете почитател на Класа