САЩ ще отзоват посланика си, смята Румен Петков

Тези дни американският посланик Джеймс Уорлик си заминава, прогнозира вчера в ефира на bTV депутатът от Коалиция за България Румен Петков. По думите му процедурата по изтеглянето на дипломата се прави под благовидния предлог, че ще търси американски инвеститори в България. Народният представител коментира темата дни след като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на парламента обвини Уорлик, че публично го е заплашвал да го унищожи.
„Класа“ припомня, че от месеци Румен Петков е остро критичен към посланик Уорлик заради отнетата му виза за САЩ. Това действие бе обяснено от посолството с твърдението, че срещу депутата се води съдебно разследване.
В предаването „Тази сутрин“ на bTV Румен Петков за пореден път заяви, че има основание да смята, че посланик Уорлик се е хвалил с лична употреба на наркотици и дори е убеждавал български граждани, че в България трябва да бъдат разрешени производството и продажбата на мека дрога. Депутатът се съгласи, че обвиненията му са остри, но „ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за страната”.
„Да търпим Уорлик, не е добре за българската политика, каза Петков. Той отрече конфликтът му с посланика да е на лична основа заради отнетата виза.


Уикилийкс: Бившият вътрешен министър бил „здраво работещ и здраво пиещ“

Като министър Румен Петков бил „здраво работещ и здраво пиещ“, пише в своя публикация сайтът Уикилийкс. По това време посланик на САЩ у нас беше Джон Байърли. Според същата публикация Петков бил „политически хамелеон“, ръководен предимно от собствените си интереси, и работел добре с различните фракции в БСП. Освен това демонстрирал приятелски отношения с влиятелни хора от Русия. Самият Петков оспори истинността на изнесената от сайта Уикилийкс информация, че по времето на американския посланик Джон Байърли е прилагал натиск върху прокуратурата в лицето на главния прокурор Борис Велчев за бързо решаване на знаковите дела.

Станете почитател на Класа