Сини и червени критикуваха промените в Закона за МВР

Сини и червени критикуваха промените в Закона за МВР, които бяха приети на първо четене от депутатите вчера. В началото на дебата вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи пред народните представители предлаганите промени, обясни, че главният акцент е свързан с влизането на България в Шенген. По думите му основен момент е изграждането на шенгенската информационна система. Едно от предложенията в законопроекта е закриването на ГД „Досъдебно производство” и преминаването към структурите на „Криминална полиция”. Разследващата полиция в страната трябва да добие европейски вид“, мотивира предложението Цветанов. Друга промяна е обединяването на дирекциите "Гражданска защита" и "Пожарна безопасност и спасяване". Според Корнелия Нинова от Коалиция за България част от промените могат да са пречка за влизането ни в Шенген. По думите й синдикалните организации, които не одобрявали закона, не са били чути. Изключително подробно изложение направи и Йордан Бакалов от Синята коалиция. Той постави въпроса за образованието на кадрите в МВР и образно заяви, че не може срещу човек, завършил СУ, да се изправи завършил академията на МВР. „Това е все едно да изправиш Давид срещу Голиат“, каза Бакалов. Според него е нужен истински нов Закон на МВР. Лидерът на ДСБ Иван Костов също критикува промените, но уточни, че сините ще подкрепят законопроекта на първо четене. Според него в МВР има недопустимо съотношение между действащи служители и администрация. „Едните ходят на студа и са навън, на улицата, другите стоят на топло в канцелариите и тези хора взимат еднакви заплати“, обяви Костов.


Алексей Петров оставал обществено опасен човек

За МВР и прокуратурата към настоящия момент Алексей Петров е обществено опасен човек, който се намира под домашен арест. Това заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. „Този човек е направил такива неща, които в самия съдебен процес ще бъдат изложени”, добави Цветанов. Той съобщи още, че по делото има събрани 75 тома доказателства срещу Петров и всяка седмица към тях се добавяли нови. По думите му разследването срещу бившата барета е пред завършек и вероятно щяло да приключи до 10-15 дни.


Отпуснаха 16 млн. лв. за униформи на полицаите

Правителството отпусна 16 млн. лв. за униформи на полицаите. Служителите на МВР, които не носят униформи, пък ще получат левовата равностойност на облеклата. Това съобщи вчера информационната служба на Министерския съвет. Средствата са набавени от икономии в бюджета на МВР за тази година. Осигуряването им е с цел създаване на оптимални условия за изпълнението на функционалните задължения от служителите на МВР и за изпълнение на основните дейности и задачи на ведомството, обявиха от правителствената информационна служба.

Станете почитател на Класа