Мнозинството одобри създаването на спецсъдилища

Парламентът одобри създаването на специализирани съдилища и прокуратури, след като народните представители гласуваха вчера на първо четене промените в Закона за съдебната власт.
Проектът за създаването на т. нар. съдилища „Антимафия“ бе внесен от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова и от група народни представители от управляващата партия. Народното събрание одобри и промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет. Основното в тях е, че въвеждат изискването членовете на ВСС и административните ръководители в съдебната система да получават от ДАНС допуск до класифицирана информация.
„Целите, които си поставя законопроектът на правителството, са качество на правораздаването и антикорупция“, обясни правосъдният министър Маргарита Попова при представянето на внесените от кабинета текстове. В проекта се предвижда създаването на етични комисии на различни нива в съдебната система, които ще събират информация за нравствените и морални качества на магистратите.
„Посочете мотивите, които налагат създаването на специализирани съдилища“, призова от трибуната депутатът от ДПС Четин Казак. Той посочи, че „основната цел на този закон е МВР и ДАНС да си имат съд“. „Това може да бъде наречено МВР съд“, допълни той. Според Мая Манолова от БСП със създаването на специализирани съдилища управляващите признават, че не могат да се справят с престъпността. Тя определи спецсъда като извънреден съд. „Това, което правите, е безумие“, присъедини се към критиките и лидерът на Яне Янев от РЗС.
Екатерина Михайлова от Синята коалиция обясни, че лично тя ще подкрепи проекта на правителството, но ще гласува против специализираните съдилища. „Защото, това което се създава, излиза извън рамките на специализирания съд“, мотивира се Михайлова.
Сега съдебната система е прекалено натоварена и неспособна да се справи с организираната престъпност. С този аргумент от ГЕРБ обясниха необходимостта от специализиран съд, който да "отговаря адекватно на конкретната криминогенна обстановка". Според Юлиана Колева от ГЕРБ спецсъдът ще привлича компетентни съдии с опит и със създаването му ще се облекчи работата на останалите съдилища.

Станете почитател на Класа