Стефан Константинов: Здравно осигурените ще се лекуват в безплатни болници

Соня Стамболийска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Искам да се осигурят на хората, които си плащат осигуровки, абсолютно безплатни болници. Това заяви вчера в кулоарите на парламента д-р Стефан Константинов, след като бе одобрен от народните представители за нов министър на здравеопазването. Той ще заеме поста на Анна-Мария Борисова, която бе освободена от премиера Бойко Борисов миналата седмица. Константинов бе избран от депутатите с 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 „въздържал се”. Кандидатурата му бе подкрепена от ГЕРБ и „Атака“, против гласуваха БСП, ДПС и РЗС, а Синята коалиция се въздържа.
Константинов предложи около 100-120 болници да бъдат регламентирани като структуроопределящи и те да бъдат от национално значение. Едната от идеите, които се обмисля, е да се намали процентът на пари от здравната каса за определени болници, като им се даде възможност да се възползват от доплащането. „Хората трябва да знаят, че могат да отидат в болница Х или Y и там ще им е безплатно, но когато имат повече пари и искат по-добри условия, да могат да отидат в частни структури и да си доплащат там“, обясни Константинов. Той обяви, че собствеността на лечебното заведение няма да бъде критерий, защото има много общински и частни болници, които работят добре. „Структуроопределящите болници ще имат по-висок коефициент за определяне на бюджета си, но в замяна на това доплащането ще бъде забранено“, коментира новият здравен министър. Според него обаче 350 болници са страшно много за държава като България със 7,5 млн. население и трябва да има оптимизация. „Знам, че ще има недоволни, но нека направим дискусия и ако хората кажат, че сегашната система е добра, такъв трябва да е броят на болниците и трябва да търсим повече пари, ще ги искаме от финансовия министър“, обясни Константинов. Той коментира обаче, че трябва да има оптимизация и нещата да се концентрират, за да може работещите в болниците да получават по-високи доходи.

Доплащане за директен достъп до специалист


Като част от бъдещите реформи в извънболничната помощ се обмисля пациентите да имат възможността да плащат част от цената на прегледа си, което да им осигурява директен достъп до специалист. Здравният министър поясни, че идеята е да се улесни достъпът до специализирана помощ на хората, които нямат време да отидат при общопрактикуващия си лекар, но са здравно осигурени. Това обаче не засяга децата, бременните, хората с хронични заболявания, защото при тях достъпът до специалист е свободен. „Така или иначе пациентът и сега заплаща пет лева като такса, минавайки през личния си лекар и през специалист, а един преглед е 14,50 лева и няма свободен достъп“, коментира Константинов. Той обясни, че трябва да се реши проблемът и с работното време на общопрактикуващите лекари, защото е нереалистично изискването за 24-часово обслужване. Обмислят се механизми, които включват създаване на центрове за лекарска консултация в нощните часове, почивните дни, групови практики и други форми. Има идеи и от началото на 2011 г. да бъде изравнена потребителската такса до ниво 1% от минималната работна заплата за всички категории лица, които не са освободени от нея. „Активно ще искам да се върне това, което беше променено от тройната коалиция“, коментира новият здравен министър и обясни, че в крайна сметка още 1,40 лв. могат да бъдат доплатени дори и от един пенсионер.
Константинов коментира, че не е съгласен и по отношение на статута на болниците като търговски дружества. Той обяви още, че лошото управление на държавните болници е причина за увеличаване на дълговете им и сериозно трябва да се помисли в каква форма да бъде то. Ще бъде преразгледан и броят на университетските болници, защото в момента те са 26 и трябва да се оптимизират. „Не се притеснявам от уволнение. Ако не се справя със задълженията си и не видя подкрепа за своите действия, ще си тръгна сам“, обясни Константинов.

Реакциите

След като представи идеите си за промени в здравеопазването, новият министър се сблъска с различни реакции от страна на депутатите. Евгений Желев от БСП обясни, че е съгласен с вижданията за финансиране на структуроопределящите болници и особено университетските, но това изисква време. От БСП заявиха още, че няма да подкрепят Константинов, както и че не виждат степента на обвързаност на неговите виждания с политиката на ГЕРБ.
„Ние нямаме основание да поставяме под съмнение качествата на д-р Константинов, но сме силно притеснени от липсата на административен опит“, обясни Хасан Адемов от ДПС и добави, че е трудно да бъда подкрепена неговата кандидатура. Ваньо Шарков от Синята коалиция пък заяви, че трябва да бъде гарантирана подкрепата на политиката, която води здравният министър, и е необходим цялостен пакет от мерки срещу източване на системата. „Самотни министри не са успявали, екипът е това, което може да помогне на здравния министър“, коментира Шарков.


БЛС подписа споразумение с премиера, отменя протестите

Българският лекарски съюз подписа споразумение с премиера Бойко Борисов за финансиране и реформи в здравния сектор. „Националният съвет на БЛС е взел решение, ако споразумението с правителството бъде подписано, протестите на лекарите да се отменят, така че протест няма да има“, коментира председателят на съюза д-р Цветан Райчинов след подписване на споразумението. Той допълни, че лекарите ще очакват всичко, което е подписано, да се изпълни. Премиерът обясни, че здравноосигурителната вноска се запазва от осем процента и се приема приема бюджетът на НЗОК да бъде с разходна част не по-ниска от приходната, като се гарантира използването му за здравноосигурителни плащания. Той обеща, че средствата за за здраве за тази година, ще бъдат изплатени. „Парите за здраве се увеличават с 600 млн. лв. Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки“, каза още Борисов.


Процедурни хватки на дебатите за вота

Дебатът по вота на недоверие за политиката на кабинета в областта на здравеопазването, поискан от опозицията, продължи вчера близо четири часа и бе придружен от скандали. Още в началото на пленарното заседание депутатите се скараха за дневния ред. От ГЕРБ поискаха обсъждането на кандидатурата на новия здравен министър да стане преди дебата за вота на недоверие, но от БСП възразиха на това предложение с мотива, че това противоречи на правилника на Народното събрание. Мая Манолова от БСП се обърна към председателя на Народното събрание Цецка Цачева с думите, че ако тя позволи да предложи за гласуване предложението за промяна на програмата, скандалът ще излезе от дневния ред и ще подложи на съмнение нейното право и позиция на председател на парламента. В отговор Фидосова даде пример със стенограми от 11.012007 г., 04.04. 2007 г. и 02.06.2007 г., когато лично Манолова е правила предложения за промени в програмата.
Вотът на недоверие се предвижда да бъде гласуван в петък. През целия ден от опозицията недоволстваха заради отсъствието на премиера Бойко Борисов в пленарната зала и държаха негов портрет. Премиерът дойде по време на последното изказване от трибуната и даде автограф на депутата Михаил Миков върху принтираната си снимка. Останалите депутати от БСП също поискаха такива и той не им отказа.


Какво казаха политиците

Сергей Станишев, БСП: Синята коалиция винаги е за правителството, но и критикува
В гората животните се карали кой е красив, кой е умен, накрая лъвът ги събрал и казал: „Хайде да се подредим - красивите вдясно, умните вляво." По средата останала жабата и казала: „Е, аз какво, да се разчекна ли?" Та и Синята коалиция е в положението на жабата от този виц, защото гласувате винаги за правителството, но критикувате.

Лютви Местан, ДПС: Българското здравеопазване се разболя тежко
Българските правителства не падат с вотове на доверие, друго е с вотовете на доверие. Вашата политическа отговорност е в изпълнението на политическите ви обещания и понеже не ги изпълнихте, заслужихте този вот на недоверие. За 15 месеца българското здравеопазване се разболя тежко и единственото лечение, прилагано от управляващите, е смяната на един министър с друг.

Искра Фидосова, ГЕРБ: Не загриженост, а популизъм
Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли внесения вот на недоверие, защото в основата на този вот не стои загрижеността за реалните проблеми на българското здравеопазване, а стои популизмът. Без да се направят конкретни анализи на състояние на здравната система и преценка на необходимите мерки, днешният вот на недоверие е поредният опит да се дестабилизира управлението на ГЕРБ. Не е лошо да искаш вот, лошо е, когато не знаеш за какво го искаш.

Иван Костов, ДСБ: Бялата мафия стана бяла олигархия
Синята коалиция няма да подкрепи вота на недоверие към правителството на г-н Бойко Борисов, защото този вот се прави от страна на БСП и ДПС. Това са двете политически формации, носещи най-голяма вина за нещата в здравеопазването. Ние ви предупреждавахме 8 години, че отглеждате бяла мафия. Бялата мафия стана бяла олигархия.

Мартин Димитров, СДС: БСП и ДПС не са по-морални
Вот на недоверие може да иска този, който е по-морален, по-добър, който е направил нещо в тази сфера. Кое от тези три неща са направили БСП и ДПС? Няма принцип в този вот. Не виждаме необходимата решителност от страна на ГЕРБ за справяне с тази криза в здравеопазването. Това може да стане с излизането от кризата.

Станете почитател на Класа