Д-р Стефан Константинов ще бъде новият здравен министър

Соня Стамболийска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Д-р Стефан Константинов ще бъде новият министър на здравеопазването. Неговата кандидатура бе предложена вчера от премиера Бойко Борисов на Министерския съвет. Константинов е зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на болницата „Никола Василев“ в Кюстендил. Очаква се той да замени Анна-Мария Борисова, която подаде остава в сряда. Премиерът я освободи от поста с мотива, че не се е справяла със служебните си задължения в министерството, вследствие на което се е появило напрежение при осъществяването на реформите в здравната система. На брифинг в парламента Константинов обяви, че не е поставял условия, за да приеме предложението да стане здравен министър. Той допълни, че единствено е поискал да има свобода да направи необходимите промени и в бъдеще да получи необходимата политическа подкрепа при предприемането на болезнените действия за реформата. „Тук, на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат на сила. Аз с чистото си съзнание съм дошъл и по никакъв начин не се чувствам жертвен агнец“, коментира Константинов. Той определи като най-належащ проблем за момента този с парите, но обясни, че започва да се намира едно добро решение. „Става въпрос за дълговете към болниците, които има касата, и те ще започнат да бъдат изплащани. Но нещото, което е по-важно и което ме мотивира да съм тук, това е желанието за реформи в българското здравеопазване, така че то да стане по-добро и за пациенти, и за лекари", заяви бъдещият здравен министър.
На въпрос как ще защитава правителствената политика в предстоящите дебати по вота на недоверие, внесен от БСП заради действията на кабинета в здравната сфера, той обясни, че в крайна сметка някой трябва да свърши и тази работа.
Министърът на финансите Симеон Дянков, който представи Константинов пред депутатите в парламента, обяви, че се познава с него от много време. „Той е работил активно с нашите екипи по здравната реформа от страна на БЛС, така че сме имали вече многократни възможности да разменим в дискусии идеи върху това как трябва да се развива здравната реформа“, обясни финансовият министър. Той добави, че последните два дни също са проведени дълги дискусии за това как ще продължи реформата и смята, че новият кандидат за министър ще започне с летящ старт това, което вече е започнато. По отношение на парите за здравеопазване за следващата година Дянков съобщи, че те са с 400 млн. лева повече от тези за 2010 г. И допълни, че октомври тази година Министерството на финансите ще осигури допълнително 65 млн. лева за погасяване на отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК. Остатъкът от средствата, дължими към лечебните заведения, които са общо 125 млн. лева, ще бъде платен до края на месец януари 2011 г., обещаха от МФ.

Лекарите могат да отложат протестите

По-рано вчера председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обяви пред Би Ти Ви, че лекарите може да отложат протестите си, планирани на 15 октомври, ако получат поне половината от 125-те млн. лева, които НЗОК трябва да изплати на болниците. "Ще дадем глътка въздух на правителството, ако получим поне половината от парите. Да дадат възможност, глътка въздух на болниците да съществуват, да успокоим доставчиците“, коментира Райчинов. Пред „Класа“ той обяви, че кандидатурата на Стефан Константинов никога не е била обсъждана и предлагана от БЛС. „По никакъв начин смяната на министъра който и да е той, не решава нито един проблем от тези, които сме поставили, така че няма никаква причина ние да прекратим протеста“, обясни Райчинов. Шефът на БЛС допълни, че това, че е взет човек от Управителния съвет на съюза, означава, че той трябва да продължи да действа успоредно с лекарите.
По отношение на парите, които финансовото министерство обеща да осигури още от октомври, Райчинов коментира, че първо трябва да се види, че парите са осигурени и да се каже точната дата, на която те ще бъдат преведени. Той обяви, че ако стане това, ще бъде свикан Националният съвет на съюза и ще се реши дали да се протестира, но към този момент няма нищо, което да променя поведението на лекарите. „От сега нататък д-р Константинов представлява Министерството на здравеопазването и от него ще изискваме точно по начина, по който изисквахме и от предишните министри“, допълни Райчинов.

Политическите реакции

Кандидатурата на Стефан Константинов за здравен министър ще бъде гласувана в парламента следващата сряда. От Коалиция за България обявиха вчера, че няма да подкрепят предложението на управляващите за поста. Зам.-председателят на парламентарната група Ангел Найденов определи кандидатурата на Константинов като „доста елементарен опит за флирт с БЛС“, от чиито среди е бъдещият здравен министър. Хасан Адемов от ДПС коментира, че на този етап от партията не намират основание да подкрепят новия здравен министър, но това е решение, което ще бъде взето на парламентарна група. „Според нас има скрита цел, която на практика иска да омаловажи усилията на българските лекари, да минимизира техните усилия да протестират”, обясни депутатът. От СДС пък поискаха няколко неща от новия здравен министър. Сред тях са ясна програма за действие и поемане на ангажимент, че ритъмът на разплащане към болниците ще бъде възстановен. „Преди управляващите и номинираният за министър да дадат отговор на въпроса ще се противопоставят ли на сегашната практика парите от вноските на българските граждани да отиват в преходния остатък на бюджета за следващата година, не можем да дадем никаква подкрепа“, заяви Ваньо Шарков от Синята коалиция. От „Атака“ бяха категорични, че ще подкрепят предложението на управляващите.
Ако кандидатурата на Константинов бъде одобрена, той ще стане третият здравен министър в кабинета на ГЕРБ след Анна-Мария Борисова и Божидар Нанев.


„Пирогов“ се готви за протест

Лекарите в „Пирогов“ се готвят за протест. Като причина от болницата изтъкват недостига на средства до такава степен, че не могат да си вършат работата. Преди да преминат към ефективни стачки, медиците ще спрат да работят за един час следващия понеделник. Служителите настояват болницата да получи вече разписаните в бюджета средства за болницата. Според тях определените пари не стигат до болницата.

Станете почитател на Класа