Фестивална седмица за ОФД - Варна от 21 до 27 юни

Варна /КРОСС/ В юнската седмица от 21 до 27 Оперно-филхармонично дружество Варна участва в двата международни музикални фестивала - "Варненско лято" във Варна и "Опероса" в Евксиноград.
С най-търсения спектакъл на ОФД - Варна "Българи от старо време" на 23 юни от 19.00 ч. се отбелязва 30-годишната творческа дейност на сопраното Светла Димитрова. Родена във Варна, завършила Музикалното училище "Добри Христов" при Лиляна Анастасова и Златка Кунчева и Музикалната академия в София в класа по оперно пеене на проф. Георги Златев-Черкин и доц. Дора Мутафова, работи като артист-хорист в състава на Варненската опера, изпълнява често и солистични роли, сред които Царица на нощта, Папагена и Първо момче (Моцарт - "Вълшебната флейта"), Флора ("Травиата" - Верди), Фраскита ("Кармен" - Бизе), Графиня Чепрано ("Риголето" - Верди), Минерва ("Хубавата Елена" - Офенбах) и др. В репертоара на певицата има над 60 заглавия на оперни, оперетни и кантатно-ораториални творби. Участвала е в турнета с Варненската опера в Европа, САЩ, Египет и др. Вече 10 години е председател на Дружеството на Съюза на българските музикални и танцови дейци при ОФД - Варна, а през тази година й бе присъдена наградата "Златна лира" за цялостна дейност. В оперетата "Българи от старо време" Светла Димитрова партнира на Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) в ролята на Цона. След спектакъла, проф. Петър Ангелов ще връчи на певицата "Златна значка", присъдена от СБМТД за активност в професионалния живот на музикалното съсловие.
В рамките на ММФ "Варненско лято", открит (19 юни) по традиция от Варненската филхармония с Българска рапсодия «Вардар» на Панчо Владигеров, на 25 юни от 19.30 ч. предстои симфоничен концерт на Варненския камерен оркестър, диригент Ганчо Ганчев. Специален акцент в концерта се поставя върху арии, дуети и квартети из италиански опери, които ще изпълнят солисти от Академия "Санта Чечилия".
На 27 юни, отново от 19.30 ч., музикантите от Orpheus Academy Orchestra, с диригент и солист Марио Хосен - цигулка, ще предложат свои интерпретации на музика от Вивалди, Чайковски и Пиацола.
Българският Паганини, както наричат виртуоза Марио Хосен, бе гост и на Великденския музикален фестивал на ОФД - Варна през тази година.

Освен на ММФ "Варненско лято", ОФД - Варна партнира през седмицата и на Международния фестивал ОПЕРОСА. Основан през 2006 г. от фондацията на оперната певица Катерине Хаатая, фестивалът за четвърти път ще представи изкуството на операта от 25 до 28 юни 2010 г. в двореца "Евксиноград". Избраният спектакъл за тази година "Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно, постановка на Мартин Лойд-Евънс, е претърпял специална редакция, за да бъде представен на открито в естествена среда. Ролята на Жулиета е поверена на изгряващите български оперни звезди Евгения Брайнова (26 и 27 юни) и Рада Тотева-Носикова (28 юни). За пръв път оркестърът на ОПЕРОСА е изграден изцяло от варненски музиканти, които свирят под диригентството на маестро Ералдо Салмиери.

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа