Преглед на пловдивската преса

Пловдив /КРОСС/ Предстоящите съкращения в администрацията на община Пловдив са обща тема за днешните пловдивски вестници. Като ги поставят на първите си страници изданията използват стряскаща терминология в избраните заглавия - "Сеч в общината! Съкращават, но без обезщетения" четем в регионалното издание "Твоят ден". "Новият глас" избира подобно заглавие "Кризата съсича 10 % от служителите в общината", а вестник "Марица" акцентира върху поста на един от заместник-кметовете като извежда заглавие "И Красимир Ангелов пада от заместник-кметското място", а в подзаглавие съобщава "Съкращават 60 служители от общината, градоначалникът остава с петима заместници". Изданията обясняват, че на днешния политически съвет управляващите партии в града ще обсъждат новата структура на общината, а тя изглежда така - 10 % съкращения, двама зам.-кметове по-малко и две дирекции, които ще бъдат понижени до отдели. Причината за окастрянето на щата естествено е кризата и необходимостта от намаляване на разходите. "Новият глас" пише, че около 60 от общо работещите в администрацията 594 души ще трябва да си тръгнат до месец, първи ще са хората, навършили пенсионна възраст. В момента те са 25 души, други 26-ма ще навършат години за пенсия до края на 2010-та година. Регионалното издание "Твоят ден" допълва темата с уточнението, че всички, които ще бъдат пенсионирани, няма да получат обезщетения между 6 и 10 заплати, които се полагаха при съкращения. Изданието обяснява, че работодателят е улеснен от поправка в кодекса на труда, която вече е в сила, и според която щатове се режат с предизвестие, но без да се плаща обезщетение. На тези служители ще бъдат издължени само невзетите отпуски - обясняват от общината.

"Поевтиняват череши, домати и краставици" - четем в "Новият глас", който се позовава на седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Данните сочат, че поевтиняването на хранителните стоки продължава, като от началото на юни най - голям е спадът на цените при черешите, доматите и краставиците, както и при яйцата, захарта, кравето сирене и шпековия салам. Поскъпнали са брашното, кренвиршите и малотрайните колбаси. Без промяна на цените са се продавали оризът и каймата смес. Позовавайки се на сесия на Пловдивската стокова борса, "Новият глас" пише още, че олиото е с най - ниска цена в Пловдив - 1,82 лева литъра. В друга публикация вестникът съобщава "Износът на ориз с 1 000 % ръст", а в подзаглавие обяснява "Местната икономика постепенно възстановява външни пазари". Цитирайки данни за експорта през Митница Пловдив, вестникът прави извода, че регионалната икономика се отлепя от дъното на кризата. Ръстът на изнесените за първите 5 месеца на годината продукти е 40, 2 %. Това е сигнал за преодоляване на драстичното свиване на пазарите на пловдивските фирми след срива с 25 на сто през 2009-та - обяснява "Новият глас".


"119 майки връщат 100 хиляди лева" - пише "Марица" като обяснява, че толкова са жените в Пловдивско, ужилили бюджета неправомерно, получавайки от НОИ пари за майчинство. Става дума за жени, които получават пари за отглеждане на децата си и са декларирали, че те не са настанени в детски заведения, но въпреки това са ги пратили в градини. Те са попълнили заявления за отпуск за отглеждане на дете при работодателя си, получавали са помощи, които в момента са по 240 лева на месец. Рекордьорки са две майки, които неправомерно са получили по над 2 хиляди лева, други 34 са взели с неверни декларации по над хиляда лева. "Марица" уточнява, че далаверата с неверните данни, попълнени от майките, е излязла на бял свят при засичането на базата данни от общините и от регистъра на НОИ.


Същият вестник констатира в заглавие "Край на врътката с болничните, рязко падат". От НОИ алармират, че заплашени от безработица хора масово представят болнични листове един - два месеца след датата на уволнението. По този начин хората отлагат отиването в бюрата по труда. Ситуацията е особено драстична във фирми, в които предстоят масови съкращения, тъй като броят на болничните рязко се вдига. От социалния институт обясняват, че врътката е била масова в началото на годината. Това е една от причините през януари броят на болничните в Пловдивско да стигне космическата цифра от 22 016, което е с близо 3 600 повече в сравнение с предишната година. Тенденцията се запазва до март, след което настъпва обрат. В момента, в който се заговори, че работниците могат да поемат първите три дни от болничните и че ще се правят строги проверки, броят на издаваните медицински документи рязко намалява.


И един акцент от излизащия всеки понеделник седмичник "Строителство имоти" - в заглавие там четем: "Девин пак настръхна заради стария път на "Цанков камък". От НЕК се канят да започнат завиряването на 18-ти юли".

 

Радио Пловдив

 

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа