Отглеждането и възпитанието на децата трябва да ангажират вниманието на цялото общество

София /КРОСС/ Националната женска организация на ВМРО-БНД проведе кръгла маса на тема: "Грижа за нашите деца". В дискусията по темите: недостиг на детски заведения в гр. София; необходимостта от квалифициран персонал в детските заведения и осигуряване равни права при осиновяване на българските граждани, живеещи в чужбина, и тези, живеещи в България, се включиха 15 представители на сдружения, асоциации и читалища, педагози, съобщиха от ВМРО.
Намерението си да обявят децата и грижата за тях, както и детските заведения като водещ приоритет за работата на Националната женска организация на ВМРО-БНД, обяви по време на работата на кръглата маса председателката на организацията Султанка Петрова. Тя съобщи за намерението дискусиите по теми, свързани с децата, отглеждането и възпитанието им да се превърнат в редовни дебати на всеки три месеца.
По време на разговора днес бяха изнесени данни, че и в момента около 3 хиляди деца в столицата ще останат без места в детските градини, въпреки желанието на родителите им.
Участниците се спряха и на факта, че няма регламентация на труда на детегледачките и по тази причина вече разпространената и у нас услуга се намира в сивия сектор. Над 90% от жените у нас, които помагат в отглеждането на други деца, не обявяват доходите си от това. В този смисъл възникна и предложението държавата да регламентира подобни професии, а семействата, използващи детегледачки, да могат да обявяват открито разходите си за тези услуги.
Изтъкнат бе и проблемът, че при наемане на детегледачка дори чрез специализирано бюро за подбор на подходящи кадри, няма никаква възможност да бъде проверено предварително актуалното криминално или здравно състояние на кандидатките. Повдигнат бе въпросът и за разпространената и регламентирана в други европейски страни, но непозната у нас практика на т.н. семейни детски градини. Практиката показва, че в страни като Великобритания тяхната дейност се финансира от държавата. Но в България все още няма яснота колко струва издръжката на едно дете, коментираха днес специалистите.
Амбицията на участниците в кръглата маса днес е да систематизират предложенията си и да ги изпратят на съответните държавни институции, за да се запълни на вакуума по темата в българското законодателство. Обща беше констатацията, че на фона на остро развиващата се демографска криза проблемите за отглеждането и възпитанието на децата трябва да ангажират активно вниманието както на семейството, така и на цялото общество.

 

/AБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа