Пенсионирани турски посланици критикуват Ердоган

Гасан Насър

Десетки пенсионирани турски посланици излизат с декларация, в която остро критикуват премиера Реджеб Ердоган за неговата външна политика. Авторитетният вестник "Хюрриет" съобщава, че в документа се изразява недоволството на бившите дипломати, които са наречени от министър-председателя с подигравателното френско обръщение "mon chers", пише orientbg.info.

 

В декларацията, публикувана на 17 юни 2010 г., се казва: «Външната политика е дългосрочна и сериозна дейност. За нейното упражняване са необходими дълбоки познания, прогностичен усет и хладнокръвни аналитични качества.» Очевидно, изхождайки от тези принципи, бившите висши дипломати се опитват да докажат, че Ердоган е лишен от въпросните способности, когато упражнява новата турска външна полиитка. Нееднократно представители на тази част от бившата турска държавна администрация, която дълги години са реализирали други принципи на външната политика, обвиняват правителството на ислямистката Партията на справедливостта и развитието (ПСР), че се е отклонило от традиционните устои на външнополитическия процес.

 

В безпрецедентния документ дипломатите се опитват да иронизират незнанието на турския премиер на чужди езици, подчертавайки че «той обича често да поръсва своите речи с чуждици». Става въпрос за използването на израза "one minute" в Давос, чрез който в началото на 2009 г. емоционално Ердоган се опита да прекъсне водещия на заседанието по време на създадената конфликтна ситуация с израелския президент Шимон Перес. Въпросният израз се превърна във вътрешнополитически шлагер, като проправителствени журналисти твърдяха, че израелските командоси, щурмували т. нар. "Флотилия на свободата", са стъпвали на борда с думите "one minute". Този езиков елементаризъм бе фетишизиран от проправителствената преса като израз на настоящия антиизраелски иредентизъм, избухнал в съседна Турция. Както изглежда пенсионираните посланици се стремят да унижат не само турския премиер, но и онези, които силно му пригласят в преориентирането на външната политика на Анкара.

 

В документа се казва, че настоящият турски лидер се отнася недостойно с хората, които "млади или стари държавни служители, независимо от ранга, винаги са били в кризисните региони по света, защитавайки националните интереси на страната." Нещо повече, дипломатите припомнят, че изразът "mon chers" е бил използван по време на съществуването на Османската империя като иронично обозначаване на висшите дипломати. На практика, така пенсионираните посланици индиректно обвиняват Ердоган в упражняването на неоосманска външна политика.

 

Краят на декларацията е твърде поучителен за настоящия ръководен екип на Турция. В него се подчертава: "Външната политика не може да бъде резултат от декларативен героизъм и авантюризъм. На онези, които претендират, че познават историята на страната ни, трябва да припомним, че много нещастия, случили се на държавата ни, са плод на опасни и въображаеми евтини надежди като "масовата молитва в Ерусалим."

 

Очевидно турските дипломати имат предвид авантюристичното и еуфорично изказано преди броени дни изявление на г-н "Стратегическа дълбочина" (както иронично опозиционно настроената преса нарича външния министър Ахмед Давутоглу). Това стана в Истанбул в присъствието на 17 арабски външни министри, на които беше обещана скорошна обща молитва в Ерусалим. Документът завършва с твърдението, че "наказанието за такива свободно изразени героични актове е било заплатено с живота на множество невинни турци и е източник на колективно страдание".
Декларацията на бившите турски посланици показва, че все по-широки слоеве в страната се обявяват срещу новата външнополитическа ориентация на Анкара. Стожери на антиправителствената политика в Турция са опозиционната Народнорепубликанска партия на Кемал Килидароглу и живеещият в САЩ авторитетен ислямски проповедник Фейтула Гюлен.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа