Избрано от КРОСС през седмицата

София /КРОСС/ Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев си поставя за цел да съкрати сроковете за получаване на средствата по оперативните програми на ЕС. Това съобщи самият той в интервю за Информационна агенция КРОСС. Друга стъпка, според министъра, е увеличаване на размера на авансовите плащания, специално за публични институции и специално за инфраструктурни обекти до 35%. Европейските средства се движат по-бързо от когато и да било, но по-бавно отколкото аз искам, заяви министър Дончев.

Изплащането на държавните задължения към бранша, проблемите с експлоатационните дружества, промени в Закона за обществени поръчки са основните въпроси пред строителните фирми, смята председателят на Областния съвет на Камарата на строителите в България /КСБ/ в София, член на УС на КСБ и номиниран за нов председател на Камарата Светослав Глосов. Инфраструктурните проекти са надеждата на строителния бранш за излизане от кризата, смята той.

 

На 2 август стартира строителството на Лот 3 от АМ "Тракия". Две седмици преди това, на 15 юли, ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител - българското подразделение на гръцката компания АКТОР. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. По повод коментарите, че цената, предложена от гърците, е нереално ниска и те няма да могат да се справят със изграждането на участъка от Нова Загора до Ямбол, Йотов заяви, че фирмата отговаря изцяло на техническите и финансови изисквания и, че очаква строителството да приключи в срок.

 

Опитваме се, чрез фестивала "Софийски музикални седмици" да направим нещо по-различно - да се види широкия свят на музиката, а не приложната музика, не музиката, която слушаш, докато си пиеш ракията със салата, сподели българският диригент и композитор проф. Пламен Джуров. По думите му, за музиката няма езикови бариери.

 

Младите български музиканти се представят блестящо на "Софийски музикални седмици". Централно събитие беше концерта на Пламена Мангова с нейни колеги, приятели. Те свириха с такова вдъхновение, с такова майсторство, с такава непосредственост, при това супер сложни неща, че просто човек може да им завиди. Това коментира за Информационна агенция КРОСС доц. Лъчезар Каранлъков - преподавател в Музикалната академия в София по повод провеждащият се в момента фестивал "Софийски музикални седмици".


Трябва да се замисляме, когато правим нещо пред децата си, как те го възприемат и какъв ефект има върху бъдещето им развитие. Механизъм за санкции има, но само той не е достатъчен. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС експертът в Държавната агенция за закрила на децата Ивайло Миланов по повод зачестилите случаи на алкохолни натравяния сред деца и ученици. "Шестте деца вече са изписани от Пирогов и процедурата е такава, че сега в семействата на тези шест деца ще отидат социални работници, които да извършат едно проучване, т.е. да установят - защо се е стигнало до тук - проблемът в семейството ли е, къде и защо се е случило това, това инцидент ли е, или е някаква система", обясни Ивайло Миланов.

 

Литературата, освен четене на текстове, означава и национална идентичност, национална култура. Няма компютърна програма, която да би могла да замести професионалният поглед на колегията, учителското съсловие и университетските преподаватели, смята бившият заместник-министър на образованието доц. Ваня Добрева.

 

Министърът беше прав, че субективният фактор води до зубрене. А на нас зубрачи не ни трябват. На нас ни трябва национална общност от хора, които могат да правят избор, да си поставят цели, които могат да взимат решения. Съчетанието на двата инструмента - проверка от компютър и от учител, ще позволи въвеждането на повишени изисквания към матурите, убеден е бившият министър на образованието Веселин Методиев.


Банковият сектор е късоглед и целият бизнес е късоглед. Бизнесът какво може - да бетонира Черноморието, да построи жилищни комплекси. Затова е измислена държавата, която защитава общия интерес и да мисли надалече, коментира икономистът проф. Чавдар Николов.


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа