Дъжд отлага откриването на фестивала "Перперикон"

Кърджали /КРОСС/ Откриването на десетото юбилейно издание на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон" в Кърджали, което трябваше да е днес с голям рок концерт на Арена "Спартак" с участието на българските групи "Уикеда", "Soul Stage" и "Лавина" и сръбската Revolution motor head, се отлага. Само откриването, защото концертът изобщо се отменя, съобщава в. "Нов живот".

Причината за това радикално решение е нестабилната метеорологична обстановка. Според прогнозите на синоптиците от Пловдив, тази вечер се очаква проливен дъжд, има вероятност и за градушки. Не можем да оставим концерта на милостта на стихиите, а в Кърджали няма друга достатъчно голяма зала, обясниха организаторите. Няма възможност и да се отложи за понеделник вечерта, защото на Арена "Спартак" започва подготовката за провеждането на турнира по плажен волейбол "М-тел" мастърс", който стартира на 21 юни.


Откриването на фестивала ще е с изложба на художниците от Кърджали, организирана от Арт-галерия "ДАР". В 19 часа във фоайето на театър "Димитър Димов" . След това ще бъде представен проектът "Новото злато на Тракия - Източни Родопи" за екоземеделие и туризъм. Фармацевтичната фирма "Евофарма" ще представи свои продукти.

Първото театрално представление ще е "Детектор на лъжата" на театър "Димитър Димов" с режисьор Пламен Панев. Започва в 19,30 часа.

На 22 юни можем да гледаме 2 представления. От 19 часа в залата на театъра е "Псевдомаролите" по Ингмар Бергман с режисьор Валерий Пърликов на ловешкия театър-. От 21 ч. в кукления театър можем да гледаме "Празен град", копродукцията на МОТ Скопие, Градски театър и Сдружение "Фишта" от Гостивар.

Очарователната постановка на театър "Кадрие Лятифова" "Турски народни приказки" с режисьор проф. Румен Рачев ще се играе в сряда, 23 юни ,от 11 часа в Дома на културата.

В съпътстващата програма от 18 часа в зала №3 на театъра ще бъде представена на книгата на Теофана Текелиева "Въздишки на времето".

Софийският театър "Провокация" ще представи от 19,30 часа в театъра постановката на Петър Савчов по Азис Несин "Ухание на мъж".

Програмата в четвъртък, 24 юни, започва с поезия. В зала 3 на театъра в 17,30 часа е премиерата на втората стихосбирка на Диана Тенева "Картина в стих". От 19 ч. ще гледаме представлението на Театъра на българската армия "Последни поръчки" на Джон Пристли. То е единственото във фестивалната програма с билети. Струват 5 лв.
В петък от 19 ч. ни гостува смолянският театър с авторския спектакъл на Адриан Петров "С Чарли в сърцето". И после можем да се отдадем на по-земни преживявания във вечерта на кулинарното и фолклорно изкуство на Северен Еврос в Гърция. Осъществява се със съдействието на вестник "Нов живот".


Фестивалът ще завърши с хепънинг в подножието на Пеперикон в събота вечер, на 26 юни. За десети път в тронната зала на двореца-светилище ще бъдат връчени наградите на фестивала - Златен и Сребърен Перперикон. Началото на церемонията е в 19,30 часа.

След това ще видим възстановка на предсказание на оракула в храма на Дионис и спектакъла "Перперикон през вековете"

Хепанингът започва в 21 часа с концерт на група "ОМ" и огнено шоу на "НИМ-НИМ" и ще завърши в фойерверки.

/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа