Проверяват Витоша за незаконно строителство

София /КРОСС/ На първата работна среща между АПБ и ДНСК, проведена днес, бе заявено желанието за установяване на официален диалог между двете страни, както и началото на регулярна и ефективна съвместна работа, която да допринесе за разрешаването на проблемните казуси и изработването на предложения за законодателни промени, които да доведат до по- ефективен превантивен и текущ контрол, с оглед фактическото опазване на парковете в България. В срещата участваха председателят на УС на АПБ - Г-н. Тома Белев, Г-н. Александър Дунчев- Дирекция парк "Витоша" и Г-н. Камбуров-Дирекция парк "Странджа". ДНСК бе представена от нейното ръководство: инж. Иван Симидчиев -Началник ДНСК, инж. Георги Даракчиев-Зам.-началник ДНСК и инж. Милка Гечева- Зам.- началник ДНСК.

И двете страни изявиха готовност за експертно сътрудничество, което да подготви предложения за промени в ЗУТ, които да позволят допускането на гражданските организации като заинтересовани страни в административни производства по одобряването на устройствените планове и издаването на строителни книжа, в случаите свързани с опазване на околната среда. Това ще позволи на тези организации да обжалват разрешенията за строеж на защитени територии и да изискват издаването на документи свързани с процедури имащи отношение към опазването на околната среда.

На срещата бяха коментирани конкретни случаи на строителство на територията на парковете "Витоша", "Рила" и други. Бяха идентифицирани част от причините, довели до появата на застрояване на територията на Парковете в България, както и слабостите в превантивния контрол и недостатъчната съгласуваност в действията от страна на различните институции.

От страна на АПБ бе изразено становище, че Държавата в лицето на ДНСК трябва да засили позициите си по отношение на административния контрол върху действията на общините, особено когато те се явяват инвеститори по проекти свързани със строителство в близост до защитени зони.

Като резултат от тази първа работна среща в началото на следващата седмица ДНСК и АПБ ще предприемат съвместна проверка за незаконно строителство на територията на парк " Витоша".

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа