Няма екокатастрофа в района на река Банска Луда Яна

Пазарджик /КРОСС/ От екоинспекцията в Пазарджик заявиха, че няма екологична катастрофа в района на река Банска Луда Яна при Панагюрище. Директорът на инспекцията Николай Лулов каза това по повод вчерашното замърсяване на реката от минното предприятие "Асарел Медет", което предизвика отравяне на голямо количество риба, предаде БНР.

Според Николай Лулов случилото се е нещастен инцидент, провокиран от поройните дъждове. По груби изчисления са отровени 12 километра от микроязовира на "Асарел Медет" до село Баня. Взетите проби от реката се изследват в специализирана лаборатория в Пловдив. Очакват се и първите резултати, които ще станат ясни след пет дни.

Дружеството "Асарел Медет" ще трябва да заплати две хиляди лева глоба за това, че не е уведомило навреме екоинспекцията за проблема. Според Стоян Ножделов, който е член на Сдружението "Зелени Балкани", в момента в река Банска Луда Яна няма никакъв живот и има опасност замърсяването да се разрасне и да засегне и други представители на фауната в региона. От екоинспекцията предупреждават населението да не ползва водите на замърсената река за напояване.

/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа