Наесен проучват зъбите на децата

Последното проучване от 2002 г. показва стряскащи данни за денталното здраве на децата

Бургас /КРОСС/ От началото на новата учебна 2010/ 2011 година стартира национално проучване на детското дентално здраве, съобщи на пресконференция в Бургас д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. В него ще участват над 60 преподаватели от Факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна. Изследването ще обхване 21 хил.деца от малки и големи общини , които са от три възрастови категории - 5-годишни, 12-годишни и 18-годишни. До края на годината резултатите ще бъдат събрани и обработени. Основната задача на това проучване е в подкрепа на Националната програма за профилактика на денталното здраве на децата до 18 години, която бе приета през 2009 г. "Ако създадем правилни хигиенни и хранителни навици , българските деца ще имат здрави зъби", посочи д-р Шарков. Българската Национална програма за профилактика на денталното здраве на децата до 18 години нарежда страната ни до Скандинавските страни като грижа за подрастващото поколение. Нейните приоритети се подкрепят и от Съвета на европейските зъболекари, който е консултативен орган на Европейската комисия.
Последното проучване от 2002 г. показва стряскащи данни за денталното здраве на децата. Всеки четвърти младеж на 18 години има изваден поне един зъб, 12 -годишните са с по 3-4 кариозни зъби.

Факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна имат готовност да поемат лечението на деца от социално слаби семейства, както и на ученици при добра организация от Министерството на образованието и науката , съобщи проф. Доан Зия, декан на Факултета по дентална медицина - София. За лечението на деца и ученици се изисква и съгласие на родител. Факултетът по дентална медицина - София е дарил 16 зъболекарски стола на училища, в които има училищни зъболекари.
Днес в Бургас започна 10-тия Юбилеен научен конгрес на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Във форума участват над хиляда зъболекари, дентални дилъри, наши и чужди лектори. 10-тият научен конгрес се посвещава на 105-годишнината от създаването на Българския зъболекарски съюз. В рамките на конгреса се проведоха теоретическо- практически курсове по имплантология и лазерна терапия. Интерес предизвикаха и лекциите по детска дентална медицина за травмите на временните и постоянни зъби при децата, с които много от зъболекарите всеки ден се сблъскват и справят. Детската травматология е много често явление - впити, избити, счупени зъби.
Конгресът предава знания на участниците във всички аспекти на денталната медицина, отбелязаха участници.
Над 20 лектори от 12 страни представят последните новости в областта на денталната медицина. В продължение на 3 дни водещи специалисти от Гърция, Турция, Германия, Франция, Италия, Бразилия , Австрия, Израел и България ще запознават българските си колеги с тенденции в тази област. Близо 70 изложители се представят на традиционната голяма Дентална изложба, на която показват най-новото в денталната техника, технологии и материали.
В Бургас, където се провежда 10-тият Юбилеен научен конгрес на Българския зъболекарски съюз има 373 дентални практики, от които 216 работят с Националната-здравноосигурителна каса. 145 от местните зъболекари имат допълнителна специалност. "Бургаските лекари по дентална медицина имат много добра колаборация с РЗОК-Бургас", каза д-р София Буджева, председател на районната зъболекарска колегия.
"Това е един добър конгрес, който е част от продължаващото обучение на Световната дентална федерация. Вероятно от 2011 г., конгресът ще бъде сертифициран и от Американската дентална федерация . И когато пациентът разбере, че неговият личен зъболекар има удостоверение, подкрепено от две световни институции, това респектира,и говори за авторитета на нашите научни прояви. Показва също, че нашите лекари по дентална медицина инвестират непрекъснато в своето обучение", коментира още д-р Николай Шарков. Д-р Саркис Сьоскез, Програмен мениджър за Източна Европа на Програмата за продължаващо обучение на Световната дентална федерация(FDI) похвали работата на Българския зъболекарски съюз и посочи, че организацията е един от силните членове на федерацията, която обединява над 1 млн. зъболекари по целия свят.
/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа