Обжалват ефективна присъда за присвояването на зърно, извършено преди повече от 11 години

Варна /КРОСС/ Три годишна присъда за присвояването на близо 4 тона зърно през 1999 година обжалва днес пред Варненския апелативен съд 62 годишният Филчо Колев от Пловдив.

В началото на февруари месец тази година Добричкият окръжен съд го призна за виновен, в това че през периода от юли 1998 г. до май 1999 г. при условията на продължавано престъпление, като пълномощник на ЕООД "Стан-Тех" присвоил 3 946 666 кг пшеница - реколта 1998 г., собственост на ЗК "Сокол" с. Соколово, ПТК "Кремена"с. Дропла, ЕТ "Стан I" гр. Добрич , ООД "Растителна защита и торене" гр. Добрич, Коопреция "Брястово" - с. Брястово, ЕТ "Мария Пенева" гр. Балчик, ЗПК "Тригорци" с. Гурково, на обща стойност 492 762 225 лв. неденоминирани лева., които пазил в Зърнобаза -Балчик, съгласно договори за влог. Първоинстанционният съд лиши Филчо Колев от правото да заема отговорна длъжност за срок от 4 години и постанови да заплати следните обезщетения : на ЕТ "СТАН - I" - Добрич, в размер на 168 995 лв. и на ЗПК "Тригорци" - с. Гурково, в размер на 150 103 лв. Добричкият съд отхвърли предявените искове от други три земеделски кооперации и един едноличен търговец.

Днес въззивната инстанция се запозна с протеста на Шуменска окръжна прокуратура, която настоява наказанието на Колев да е в размер на 7 години "лишаване от свобода". Обвинението припомни, че производителите, оставили пшеницата в Зърнобазата, стопанисвана от Филчо Колев, за да изчакат повишаване цената на реколтата и намирането на по-изгодни за продажбата й. През юли 1998 именно от тази база, близо 90 хил. тона пшеница била изнесена и натоварена на два кораба на пристанища Варна и Балчик. През август същата година, отново за износ били продадени на "Луи Драйфус България" ЕООД други 2 760 тона зърно. Трета част от пшеницата била доставена на предприятия на "Стан-Тех" в селата Победа, Ген. Кантарджиево и Брестак. Масираният износ на зърно бил забелязан от обществеността и зърнопроизводителите започнали да търсят контакт с Филчо Колев и с директора на Зърнобазата на "Стан-Тех" в Балчик. Колев се е срещнал няколко пъти с потърпевшите и се опитвал да ги убеди, че ако не може да им бъде платена, стоката ще бъде възстановена. На 12.05.1999 г. голяма част от стопаните сключили споразумения за разсрочено плащане на внесените от тях количества.
Защитата на подсъдимия, който не се яви в съдебната зала, настояваха за отмяна на ефективното наказание и за условна присъда, която да му позволи да се лекува.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в законния срок.
/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа