През 2013 година Слънцето ще изпрати "идеалната магнитна буря" към Земята

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ През 2013 година Слънцето ще се събуди и според специалистите от NASA, ще има "идеална магнитна буря",която ще доведе до техногенна катастрофа на Земята. В интервю за Daily Mail, този извод е бил направен в доклада на Ричард Фишер, ръководител на отдел в NASA, занимаващ се с наблюдението на Слънцето. Според ученият, магнитната буря ще предизвика срив в работата на комуникационните и компютърни системи, ще излязат от строя мобилните и спътниковите връзки, ще предизвикат прекъсване в работата на летищата. Заради слънчевата активност, може "да заспи" банковата система. Фишер е съобщил, че и сега се забелязва стремително увеличаване на температурата на нашето небесно светило.
"Идеалната магнитна буря" възниква в резултат на гигантски ядрени взривове на Слънцето, които могат да пробият естествените защитни средства на Земята, като ще повлияят на работата на всички компютърни системи. Според учените, последствие от компютърния срив може да бъде дълга икономическа криза.

Информационният сайт The Register прави преглед на техническите катаклизми, които са станали на Земята по време на слънчевите бури.

1859 година - заради магнитна буря излизат от строя телеграфите в САЩ и Европа.
1921 година- повишената слънчева активност е извела от строя транспортната система на Ню Йорк
Слънчевата атака през 1989 година е довела да нарушение на електроснабдяването в Квебек, заради което 6 млн. канадци останали без топло и светло.

/ВН/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа