Георги Първанов: Има срив в енергийната ни дипломация

София /КРОСС/ Има срив в енергийната ни дипломация. Няма нищо по-естествено да има приемственост в политиката на правителствата, особено в такава важна област като енергетиката, но не виждам никаква приемственост от страна на това правителство. В последните дни бяха направени хаотични изказвания. Това заяви президентът Първанов в предаването "Тази сутрин" на БТВ. Тези проекти - АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис" са в основата на бъдещото развитие на българската енергетика, допълни президентът.
По повод строителството на петролопровода той посочи, че е можело да поискаме създаване на смесена фирма, която да създаде възможност за по-голяма печалба за България. "Нека да чуем оценката за околната среда, тя е важна, но не бива предварително с нея да предрешаваме проекта.

Първанов коментира още: "АЕЦ "Белене" е важен проект, който е важен и за изхода от кризата. Той е и стратегически проект. Тази спекулация, че ще струва 26 млрд. евро - трябва да я отклоним. Базовата цена на проекта е 3,9 млрд. , със закупуване на друга апаратура става около 4,6 млрд., с всички вложения може би ще стигне до 8 млрд. евро. Икономическият ефект от централата ще бъде много по-голям от вложените средства".
Според президента, правителството е прогонило стратегическия ни инвеститор с тези свои негативни отношения към проекта Белене.

Станете почитател на Класа