Барозу ще помага за изясняване на казуса с финансовата дисциплина на България

Брюксел, Белгия /КРОСС/  На срещата на евролидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов е ангажирал председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за съдействие по изясняване на казуса за финансовата дисциплина на България, съобщи БНР.
Премиерът е разговарял с председателя на ЕК за предстоящата в понеделник среща на финансовия министър Симеон Дянков с еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен. Жозе Барозу се е ангажирал да проследи лично резултатите от тази среща, за да може да се изчистят всички детайли и, както посочи българският премиер, "да не ни бъдат създавани такива проблеми от страна на Еврокомисията".

Без да дава подробности Борисов съобщи, че е обсъдил този въпрос и с германския канцлер Ангела Меркел.

Иначе България няма притеснения от приетите днес от Съвета на Европа решения за по-строг контрол на националните бюджети и за представяне на бюджетните планове в Брюксел.
Борисов заяви, че е готов дори да предложи специално законодателство, което, както в Германия, да залага вътрешни спирачки за ограничаването на бюджетния дълг и дефицита.
Що се отнася до санкциите на страните, които нарушават бюджетната дисциплина, българският премиер е сигурен, че те няма да са крайни, защото няма консенсус за отнемане на правото на глас на неизрядните държави и защото едва ли ще се стигне до орязване на пари от еврофондовете.

Борисов каза още, че това е един от най-трудните съвети, на които е присъствал, защото всички са говорили предимно за орязване на разходи, намаляване на пенсии и неизбежни тежки реформи.

Станете почитател на Класа