Обявяват резултатите от стрес-тестовете на европейските банки в края на юли

Брюксел, Белгия /КРОСС/  Разговорите в Съвета на Европа бяха доминирани от темите за икономическата и финансовата криза, но всички лидери на страните-членки показаха, че са решени да предприемат решителни и дълготрайни мерки за икономическо възстановяване. Това зави на пресконференция в Брюксел, след края на срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, президентът на Съвета на Европа Херман ван Ромпуй.
"Финализирахме новата стратегия за растеж и заетост "Европа 2020". Тя ще оправи нещата в реалната икономика. Приоритет във финансовия сектор е изграждането на солидна и здрава банкова система", посочи той.

В края на юли ще бъдат публично оповестени резултатите от стрес-тестовете за устойчивостта на банките, които в момента се провеждат в 25 водещи европейски финансови институции, решиха още евролидерите.

От своя страна премиерът на Испания, която е ротационен председател на ЕС, Хосе Луис Сапатеро заяви, че такива тестове ще бъдат направени във всички страни-членки и ще бъдат оповестени публично.
"Вчера управителят на банката на Испания заяви, че страната ще публикува резултатите от тестовете за устойчивост на всички свои финансови институции. Целта е да постигнем пълна прозрачност, защото няма нищо по-добро от прозрачността във време на криза", каза Сапатеро.
Утре той ще се срещне с Ромпой. Двамата ще обсъдят икономическото положение във Испания. Сапатеро ще се опита да убеди президентът на Съвета на Европа, че икономиката в южната държава е достатъчно устойчива.

Европейската комисия да изготви предложение за регулация на рисковите финансови инструменти - кредитни суапове (credit default swaps - CDS) за държавните облигации и късите продажби, решиха още лидерите от ЕС. Това бе една от мерките, за която настояваха особено много Германия и Франция.

"На срещата на Г-20 ще предложим международна такса за финансовите транзакции. Това ще гарантира, че тежестите на кризата ще бъдат разпределени равномерно върху всички", каза Херман ван Ромпуй. "Имаме обща позиция, ще я защитаваме и ще се опитаме да убедим всички партньори да се присъединят към нея. Ако не успеем, няма да се отказваме", допълни той.

Всички държавни ръководители са потвърдили своята решимост за поддържане на стриктна фискална дисциплина и недопускане на голям бюджетен дефицит.

"Много съм удовлетворен от договореното днес", заяви на свой ред председателят на Еврокомисията Жозе Барозу.

Станете почитател на Класа