БЧК ще отбележи Световния ден на бежанците с благотворителна проява

София /КРОСС/ Българският Червен кръст и Съветът на жените бежанки организират на 20 юни т. г. (неделя) от 10.00 до 17.00 ч. в столичния Южен парк - до входа срещу бул. "Витоша" празник на открито и представяне на уникалния кулинарен сборник "Вкусът на живота - 100 рецепти от бежанци в България"
Изданието, осъществено с помощта на издателство "Сиела" и финансовото и организационно съдействие на представителството на ВКБООН в България, има две амбициозни задачи: Да съдейства за опознаването на културата, бита и традициите на бежанците и техните народи чрез храненето - част от житейската философия и светоусещане на всеки народ.
Чрез продажбата на готварската книга да се съберат част от средствата за летен лагер с интензивно изучаване на български език за деца бежанци и българчета от семейства в неравностойно положение в един от планинските или балнeологичните курорти на България, както и за дейности и програми на Бежанско-мигрантската служба на БЧК с жени бежанки.
Сборникът "Вкусът на живота - 100 рецепти от бежанци в България" ще се продава в специална шатра до входа на Южния парк, а доброволци на БЧК и на Съвета на жените бежанки ще раздават на посетителите информационни материали, спомагащи за опознаването и интегрирането на бежанците в нашата страна.
На празника ще присъстват: екипът, осъществил това уникално издание, и жените бежанки, предоставили готварските рецепти, предавани поколения наред и съхранени и до днес.
Книгата с рецепти е ценна за всеки български дом, защото предлага лесни за приготвяне ястия, а продуктите са достъпни на българския пазар.
На импровизиран щанд ще се продават благотворително и бижута от мъниста и полускъпоценни камъни, изработени от осем бежанки от Ирак, Ливан и Албания.
Историята на сборника е изключително интересна. Основен инициатор и двигател на това начинание е Алекс Онгиро от БЧК. В продължение на месеци кухнята в нейния дом беше "лаборатория" за осъществяване на всички предложени от жените бежанки рецепти, за да остане в книгата най-характерното и това, което би се харесало на българите. В осъществяването на тази идея се включи и част от семейството на Алекс, както и Жени Кръстева от БЧК и Линда Ауанис - председател на Съвета на жените бежанки.


/ДК/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа