Състоянието на посевите от пшеница е много добро

София /КРОСС/  Консултативният съвет по зърното днес обсъди започването на жътвата в страната. Очаква се тя да стартира навреме и при добра организация на техническия парк, да приключи в най-добрите агротехнически срокове. Това ще стане, ако климатичните условия  се запазят подходящи през целия период за прибиране на реколта 2010. Прогнозите са за производство на зърно в диапазона 3,9-4,0 млн. тона пшеница и 800-900 хил. тона ечемик. По-точна оценка ще бъде направена в края на месец юни, след провеждане на последното обследване при пшеницата и ечемика. По оперативни данни са засети около 10 650 000 дка с пшеница; 2 300 000 дка с ечемик; 100 000 дка – ръж; 62 000 дка тритикале; 1 790 000 дка зимна маслодайна рапица.
В някои райони вече стартира жътвата на ечемика, съобщи председателят на Консултативния съвет по зърно Красимир Аврамов и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Прибираща техника вече навлезе в районите на Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Силистра и Плевен, уточни председателят на съвета.

Складовете са подготвени за приемането на новата реколта, увери изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев. Национална служба по зърното и фуражите към 31.05.2010 г. контролира съхранението на зърното в 46 броя публични складове за зърно с вместимост 505 660 тона, 174 броя зърнохранилища с вместимост 1 624 537 тона и 1 844 броя декларирани други обекти за съхранение на зърно с обща вместимост над 5,951 млн. тона, уточни Златев. Общият капацитет на всички складови вместимости е над 8 млн. тона.
Над 90% от лицензираните публични складове с капацитет от 476 560 тона и близо 74% от регистрираните зърнохранилища за съхранение на зърно на влог с вместимост 1 237 180 тона се намират в Северна България, уточни още изпълнителният директор. От обявените други обекти за съхранение на зърно; 9,5% са тип железобетонни силози; 6,8% са тип ЛИПП; 62,7% са плоски складове и 21% са "навеси". Над 68% от другите обекти за съхранение на зърно с вместимост 4,280 млн. тона са разположени в Северна България.

От Контролно-техническата инспекция към МЗХ увериха, че прибиращата техника също е в готовност. Правят се интензивно проверки на зърнокомбайните съвместно със Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" към МВР. 8800 са комбайните, които могат да бъдат да бъдат използвани в кампанията, т.е около 85% от всички регистрирани. Около 1800 от тях са под 10 годишни  с висока производителност. Още не всички са преминали през технически преглед, но от инспекцията уверяват, че до дни всички технически единици ще бъдат проверени и получат стикери. Проверките за обезопасеност на комбайните ще тече перманентно и по време на цялата жътвена кампания.

Състоянието на посевите при обследването се определя общо на "много добро" и "добро" при пшеницата - 83,2% и ечемика - 81,2%, сочи оперативното обследване на площите, направено от Главна дирекция "Земеделие" на МЗХ по области.
"Средно" е състоянието на 14,7% от посевите на пшеница и 15,4%  на ечемика, съответно в  "незадоволително" състояние са 1,8%  и 2,8%. Отчетени са пропаднали площи 0,3% при пшеницата и 0,6% при ечемика, което се дължи предимно на наводнени площи от пролетното снеготопене и проливни дъждове, придружавани често от градушки. Тези неблагоприятни климатични условия  нанесоха щети на земеделските култури, на отделни места в страната. Данните са оперативни и се променят непрекъснато, подчертаха от Главна дирекция "Земеделие", като процесът по оценка на щетите все още не е приключил напълно и продължава и в момента.
Появата на вредителите по културите е твърде динамично. Посевите се обследват редовно за появата на вредителите по културите от експерти на Национална служба за растителна защита и при необходимост се правят предписания за извеждане на борбата срещу тях, което е задача на самите земеделски стопани. Общото добро състояние на посевите с пшеница и ечемик, както и твърде променливото времето /в климатично отношение/ през последните месеци, неминуемо ще даде своето отражение върху производството на зърно в страната.

Консултативният съвет се обедини около  становището на НАЗ, записано в Меморандума, сключен с правителството на 8 юни 2010 г. националните доплащания за площ за 2010 година да бъдат изплатени до 15 март 2011 година.

Станете почитател на Класа