Британската преса днес

Лондон, Великобритания /КРОСС/ И днес всички британски вестници посвещават материали на продължаващото неустойчиво положение в бившата съветска република Киргизстан. Times задава въпросът: "Ако погромите в Ош бяха планирани, за кого са полезни тези убийства". Според изданието, има причини да се предполага, че в организацията на тези събития по някакъв начин е замесен и бившия президент на републиката Курманбек Бакиев, който в момента е в Минск. В голяма статия Daily Telegraph се опитва да обясни причините за този конфликт и ситуацията в цяла Централна Азия. " Повече не можем да си позволим да разглеждаме Централна Азия само като удобен пункт за прехвърляне на войски в Афганистан", пише Daily Telegraph. Times пише, че сега пред британското правителство стои въпросът какво да правят със задържания син на Бакиев - Максим.

Друга тема, на която британските издание обръщат внимание е обръщението на американския президент Барак Обама към американския народ по повод екологичната катастрофа в Мексиканския залив. Financial Times пише, че това се е оказало не особено сполучливо. Неведнъж президентът е критикуван, че не е реагирал както трябва за тази катастрофа. Сега той се обърна директно към народа на Америка и това, което каза, и това, което не каза, може да отслаби политическата му репутация, коментира изданието. Според вестникът хората искат да знаят три неща- какви конкретни мерки се предприемат сега, какво точно се иска от петролната компания "Бритиш петролиум" и кой конкретно отговаря за тази операция.


Independent съобщава, че парламентът на Исландия е гласувал кардинални реформи , засягащи средствата за масова информация. В навечерието на тримесечната си ваканция исландските депутати са одобрили единодушно пакет от закони, в резултат на които Исландия може да стане световен център на свободата на словото в интернет пространството.

 

/ВН/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа