Рекламираме български продукти чрез Промоционални програми на ЕС

София /КРОСС/ Схемата "Промоционални програми на земеделски и хранителни продукти", която се прилага от Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, има за цел да популяризира произведените в държавата - членка земеделски и хранителни продукти, както на вътрешния пазар на ЕС, така и в трети страни. Това обясни Елена Александрова - експерт в Разплащателната агенция, по време на първия бизнес форум "Храни и напитки", който се проведе в хотел "Шератон" днес. Промоционалните програми не могат да бъдат насочени към представянето на определени търговски наименования или към повишаване консумацията на продукти с определен произход. Изключение се правят само ако произходът на продукта е защитен съгласно правото на ЕС.
Дейностите, които се финансират по Промоционалните програми, са свързани основно с рекламирането на земеделските и хранителни продукти и обхващат връзки с обществеността (PR), реклама, организация на обучения, конференции с участието на журналисти и лекари. Други допустими дейности са промоции в супермаркети и магазини, дегустации, участия в изложби, панаири, изложения, както и публикации в специализирана преса и интернет, изтъкна Александрова.
Програмите се осъществяват за период от една до три години. До 50% от действителните разходите по заложените в тях за дейностите се поемат от ЕС и най-малко 20 % от кандидатстващата предлагащата организация. Остатъкът се поема от ДФ "Земеделие". Само в случаите, в които се рекламират дейности, свързани с насърчаване консумацията на плодове и зеленчуци за децата от училищата, както и разумното потребление на напитки и вредите от прекомерната употреба на алкохол, се финасират до 60% от ЕС.
Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци с две годишна история и 30% пазарен дял. Документите по кандидатстването по схемата "Промоционални програми" се осъществява в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) в срок до 31 март за трети страни и до 30 ноември за вътрешния европейски пазар.
Към Министъра на земеделието и храните е създадена постоянна консултативна комисия, която определя кои промоционални програми могат да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това изпратени за одобрение от Европейската комисия.
Договорите се сключват с Разплащателната агенция в срок от 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. След изтичане на този срок не могат да бъдат сключвани договори без предварителното разрешение на Европейската Комисия. Договорът се сключва, след като предлагащата организация сдружението или асоциацията внесе гаранция за доброто му изпълнението в полза на Държавен фонд "Земеделие" в размер 15 на сто от стойността на годишната финансова помощ от бюджета на ЕС и бюджета на ДФ "Земеделие", каза още Александрова.
Предлагащата организация избира организация или организации, които ще прилагат програмата. Разплащателната агенция финансира изпълнението на промоционалните програми след извършване на административни проверки и проверки на място чрез авансови плащания, междинни плащания и плащания на остатък. В стандартния случай финансирането се превежда в срок до два месеца от подаване на заявката за плащане.
По отношение на авансовите плащания, всяко от тях трябва да покрива най-много 30 % от стойността на годишната финансова помощ от бюджета на ЕС и бюджета на ДФ "Земеделие", разясни Александрова. В срок до 30 дни след сключване на договор за финансово подпомагане, а за многогодишни програми 30 дни след началото на съответната фаза, предлагащата организация може да подаде заявка за авансово плащане. За целта е нужно да бъде депозирана единична банкова гаранция в размер на 110% от стойността на искането плащане.
Заявките за междинни плащания задължително се подават преди края на календарния месец след изтичане на всеки тримесечен период.
При заявките за плащане на остатък е задължително те да се подават в четиримесечен срок след датата на приключване на дейностите за конкретната година.
Приоритет се дава на промоционалните програми, предложени от повече от една държава-членка или предвиждащи действия в повече от една държава, каза в заключение Александрова.

/СС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа