Два консорциума се състезават за завода за боклук в София

Два консорциума бяха допуснати като кандидати за строителството на завода за преработка на отпадъци в София, съобщи вчера столичният зам.-кмет по екология Мария Бояджийска. Това са "Хут-Станилов" и "Садината-МБТ".
"Хут-Станилов" включва българското дружество "Станилов" и немския консорциум "Валтер-Хейлит СС" и предлага цена от 208 808 700 лева с аванс до 20% от сумата. Годишните разходи за работа на инсталацията, посочени в предложението, са 9,4 млн. лева.
"Садината-МБТ" включва гръцката фирма "Хелектор" и германското дружество "Хохтийф" и предлага цена от 240 614 029.92 лева за изграждане на съоръжението с 12% аванс от сумата. Годишните разходи за работа на инсталацията са 9,8 млн. лева с условието, че те могат да се променят заради цените на електроенергията. Един от недопуснатите кандидати - "Данеко-Валмекс Садината МБТ", обяви, че ще обжалва решението.
До 15 юни тръжната комисия ще проверява дали има допуснати грешки в предложенията, каза още Мария Бояджийска. Според проектите след изграждането на инсталациите за преработка на отпадъци в местностите Садината и Хан Богров (съответно в землищата на софийските села Яна и Горни Богров) само 28% от отпадъците на столицата ще се депонират.


Йорданка Фандъкова разговаря с Юрий Лужков

Кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря вчера чрез телемост с колегата си от Москва Юрий Лужков. Фандъкова посочи, че знак на уважение към двустранните отношения е започналата реставрация на пространството на Руски паметник. Тя припомни, че отношенията между София и Москва са много близки. Лужков подчерта, че промените през 90-те години на XX век са дали повече възможности за самореализация.

Станете почитател на Класа