Николай Радулов: С промените в закона за МВР се издърпва килимчето на президента

С промените в закона за НСО и МВР се издърпва килимчето под краката на президента. Това обяви пред bTV специалистът по сигурността Николай Радулов. ”Когато се изготвят промени в закона винаги се сформират два лагера – едните експерти смятат, че Националната сигурност още не е конфигурирана, още не е подредена като структура. Другият лагер е за бързо вземане на нещата в ръце, защото за този, които управлява, това е най-ефективно. В този смисъл Разузнавателният борд, за който се говори, е консултативен структура. Така се цели да се извърши дублиране на Консултативния съвет при президента, но в случая няма да се събират лидери на партии, а просто експерти ще говорят. Такова нещо бе и БОРКОР – структура, която трябваше да работи срещу корупцията. Като не им се дават обаче задачи, те не работят.

Сега с промените в закона за МВР се предвижда главният секретар да не се назначава от президента, а от министъра. Просто се издърпва килимчето под краката на президента”, обяви Радулов.

По темата за националната сигурност говори и Николай Марков, който е бивш гард на НСО. Той първо критикува министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и го посъветва да си оправи изказа, защото дал на три-четири начални учителки да анализират думите му и те не направили логически връзки между тях.

“Искам да изхвърли подобни изрази от езика си, защото така не говори един държавник. Съветвам го да надгради нещо над Винету. В момента ние имаме следната ситуация в Националната сигурност – имаме рамка и платно, но рамката е по-малка от платното. Няма как да съберем нещата в едно. Трябва да разберем, че концепцията за националната сигурност е от преди 10 години и не работи. Сега се готви нов закон, но аз бих го окачествил като закон за ДС. И това е така, защото новият закон не е в защита на гражданите. Причината е, че го няма гражданският контрол. Сега се прикриват зад парламентарния контрол, но той контролира само бюджетът. Сега тези, които нарушават закона, са държавните служители”, обяви Марков.

Станете почитател на Класа