Ангелина Пискова: Много неща стават зад сцената

Ангелина Пискова: Много неща стават зад сцената
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.01.2024
  • Share:

Журналистите и кореспонденти на български медии в Брюксел Ангелина Пискова и Момчил Инджов коментираха в студиото на Euronews Bulgaria приемането на България в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 година и започналото вече белгийско председателство на Съвета на ЕС.

 

 

„Не мисля, че това решение е взето в последния момент на годината – просто много неща стават „зад сцената“. И след дълги преговори се стигна до компромиса“, смята Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел.

„В единия случай – Нидерландия - имахме късмет, че не надделяха отрицателните гласове срещу нас. А с Австрия вероятно е извоюван компромис, също след много преговори. Просто ние го научихме в края на годината, като „нишан“ за тази австрийска позиция имаше и по-рано“, уточни тя.

„Нидерландия беше поискала мисия в България. Правителството на Рюте беше казало, че иска да разбере резултата от тази мисия и въз основа на този резултат стигнаха до извода, че ние изпълняваме критериите за Шенген“, посочи Момчил Инджов, кореспондент на ClubZ в Брюксел.

„Имаше обаче едно искане, на което не бе обърнато внимание – за един определен период на мониторинг след влизането. Тоест, ако влезем пълноправно в Шенген – защото Нидерландия ни подкрепя за пълноправно членство, за разлика от Австрия – ще трябва и един мониторинг. Но ние сме свикнали на мониторинг“, допълни той.

Станете почитател на Класа