Демонтажът на ГЕРБ тръгна

Демонтажът на ГЕРБ тръгна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.11.2023
  • Share:

Резултатите от изборите са такива, че всеки има право да претендира за някаква победа или надмощие.

Но не е баш така. Партията ГЕРБ, сраснала се с държавата, владееща всички структури на местната власт и институции на централната, сериозно губи позиции.

 

 

 

ГЕРБ губят кметските избори в София, Варна, Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Русе, Силистра, Разград. Не навсякъде от кандидати на ПП-ДБ, но отстъплението е сериозно. В Разград , Силистра, Видин печелят независими или местни коалиции. В Перник печели кандидат на местна коалиция, който в предишен мандат е бил кандидат на БСП, сега ГЕРБ го подкрепя. Тук-там ГЕРБ подкрепят силен кандидат на местна коалиция, за да не се излагат със загуба.

От областните градове ПП-ДБ печели само във Варна, Благоевград, Пазарджик. За нова партия, която още няма местни структури, може да се каже, че постига успех в общинските съвети в градове, където няма кмет.

Демонтирането на ГЕРБ и корумпираното им управление започва от

София и някои големи градове. Ето данните:

В 61-членния столичен общински съвет ГЕРБ ще има 14 места срещу 23 на ПП-ДБ-СС. От 24 районни кметове за ГЕРБ остават само в Банкя, Надежда и Панчарево. В другите райони кандидатите на ПП-ДБ печелят с преднина между 5% и 40%. Само в два района има независими кметове (виж тук повече данни за София).

В по-големите градове на страната:

Варна
51-членният общински съвет е разделен така – 8 места ПП-ДБ, 8 ГЕРБ, 7 – „Възраждане”, 6 – местна коалиция, 5 – Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, 5 – „Български глас”, 3- БСП, 3 – ДПС и др.
Кметът от ПП-ДБ Благомир Коцев е избран с 53% срещу 41% за досегашния Портних.
(Виж тук резултати от ЦИК)

В Бургас
ГЕРБ има 19 от 51 места в местния парламент, По 4 места имат БСП, ПП-ДБ и „Възраждане“, още три маргинални партии и местни коалиции имат по 3 места.
Кметът Димитър Николов от ГЕРБ е избран за пети мандат с 60%. Смята се за истински местен феодал, който владее всичко, излязоха открити обвинения срещу него в корупция.
(виж тук резултати от ЦИК)

В Пловдив
ГЕРБ има 13 места в 51-членния общински съвет. ПП-ДБ – 10, местна коалиция – 8, Възраждане – 5, БСП и ИТН по 4, и др. (виж тук резултати от ЦИК)
Кметът Костадин Димитров от ГЕРБ е избран с 54% срещу 41% на кандидата на ПП-ДБ Старибратов.

В Русе
В общинския съвет от 51 места 12 са на БСП и коалиция, 9 на ГЕРБ, 7 на ПП-ДБ, 5 – Възраждане и др.
Кметът Пенчо Милков от БСП е избран втори мандат с 63% срещу 31% на кандидата на ГЕРБ.
(виж тук резултати от ЦИК)

От областните градове ГЕРБ печели изборите за кмет в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Търговище, Монтана (с подкрепа на местна коалиция), Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян (със 140 гласа преднина), Стара Загора, Хасково.

БСП печели кметските избори в Русе и Шумен.

ДПС печели в Кърджали.

Във Видин печели местна коалиция на СДС, НДСВ, „Новото време” срещу кандидат на ГЕРБ. В Ямбол печели „Пряка демокрация”, ГЕРБ няма кандидат.

Има много недоволни от резултатите на изборите

Ниската избирателна активност се дължи, освен на опорочаването със скандал с машините в последния момент, и на разочарование от всички политически партии.

Някои са недоволни защото ГЕРБ не е загубил достатъчно. Такава партия-държава обаче бавно се демонтира.

Други са недоволни, че печелившите на места ПП-ДБ са в сглобка с ГЕРБ в правителството и очакват това да се случи и с общинските съвети. Тук има малка разлика от парламента – в общинските съвети не се излъчва правителство, има си избран кмет като изпълнителна местна власт. Затова в тях може да има плуващи коалиции по едни или други проблеми на градовете. Практиката досега показва, че няма обявени твърди следизборни коалиции между партии в общинските съвети.

Засега не се очертава друга партия, алтернативна на ГЕРБ, освен ПП-ДБ.

От ИТН, които печелиха веднъж парламентарни избори, има голям отлив. На местните избори сега имат символичен успех в областните градове, най-голям в Пловдив (4 места в 51-членен общински съвет) и София (3 места в 61-членен съвет). В повечето областни градове ИТН въобще нямат представители в общинските съвети.

„Възраждане“, които заявиха ясни послания против ЕС и НАТО и в подкрепа на Русия, също не могат да се похвалят като алтернатива на ГЕРБ. Имат символично присъствие в някои градове между 1% и 7-8%. Най-много подкрепа с 11-13% имат във Варна, София, Габрово и Добрич. Дори не могат да повторят резултата си от парламентарните избори.

БСП се хвали с успехи на тези избори, но вече трайно се подрежда като трета-четвърта политическа сила.

Очаква се отнякъде да се появи нова партия, която веднага ще бъде обречена на недоверие от разочарования избирател.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа