Невеж избирател – невеж законодател. Това могат да измислят – да отнемат колите

Невеж избирател – невеж законодател. Това могат да измислят – да отнемат колите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2023
  • Share:

Споровете около поправките в НК за отнемане на колата при употреба на алкохол и наркотици показват колко е невеж средният избирател и как у нас си заслужаваме и управлението, и законите. Авторите им са написали това, което иска неграмотният народ.

 

 

И в други страни има маса от неграмотни избиратели, но там по ред причини управляват знаещи и образовани. На тях е делегирано управлението. У нас излъчват да ни пишат законите прости хора. „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“, казва Борисов, най-силният политик на прехода.

Каква е тази санкция отнемане на кола, която за един ще е 2 хил. лева – според стойността на колата, за друг ще е 30 хил. лева? Невежият ще възкликне – пада им се на богатите. Да караш кола за 30 хил. не те прави богат, това са от най-евтините нови коли. За джипове по за 100-200 хил. не говорим.

 

Коли буренясват пред столичното РПУ „Кремиковци“. Тук поне има място като паркинг. Пред другите РПУ-та в София задържани като веществено доказателство или за друго автомобили ръждясват по тротоари и заемат места за паркиране с години. Сега с поправките в НК ще отнемат коли от шофьори. И къде ще ги слагат по за месеци, докато съдът реши случая? И какво ще ги прави държавата? Снимка: Иван Бакалов

 

Ами беден шофьор на камион, ако трябва да го плаща за 250 хил.? Каква е тази санкция? Не може ли една твърда по-солена глоба, без да се създава този хаос със задържане на автомобили по паркинги?

Пада им се, викат невежите. Да не са пили. Същите, които настояват за по-строги закони, утре ще пропищят. Защото има проблем с тестовете, с кръвните проби и мнозина ще си загубят колите или ще трябва да плащат при неясни данни. За алкохола все пак има опит.

Най-голямото невежество цари при наркотиците

Полевите тестове дават грешки, улавят като наркотик и някои обезболяващи и др. медикаменти. Освен това улавят следи от марихуана дори две-три седмици след като някой е пушил. И такъв го обявяват за „дрогиран шофьор“. Това е все едно да те обявят за пиян, шофиращ под въздействие на алкохол при положение, че си пил преди седмица. Дрегерите не засичат такива следи от алкохол. Но полевите тестове засичат следи от определено вещество, което не показва дали си под въздействие на наркотик, а дали някога си употребил. Иначе въздействието на цигара марихуана е до два часа.

Така поставен въпроса, в социалните мрежи го посрещат на нож – аааа, наркомани, дрогирани, да им вземат колите, никаква милост и т. н. Е, ще пропищят утре, като почнат да им вземат колите, карани от синове, дъщери, които някога преди време за пушили една цигара.

У нас това неразбиране към наркотиците се култивира и огражда със закони от години. И най-малката доза попада под ударите на НК, няма количество за лично ползване. Тази поправка в НК е внесена през 2004 г. от групата за натиск „Новото време“. Това беше група депутати в НДСВ, най-вакли от тях бяха Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски. А извън парламента в нея членуваха Тончо Томакчиев, Камен Воденичаров, Дони (без Момчил) и др.

Благодарение на тяхната поправка всеки с цигара марихуана в джоба, или едно хапче екстази, попада под ударите на НК до 5 години затвор и глоба. И само от милостта на съдията зависи дали да получи само глоба. Учениците често са рекетирани от полицаи, които ги пребъркват (незаконно) и като намерят цигара, започва рекет. От момичетата си искат секс.

Сега как ще е с хората зад волана? Докъде ще се разпростре рекетът и подкупите?

Само за няколко дни стана ясно, че има неясноти в закона. От кой момент трябва да се отнеме колата? Полицията започна да отнема коли, преди да са излезли окончателни резултати. И досега паркингите пред районните са препълнени със задържани по разни причини коли, като веществени доказателства и др. Коли, които ръждясват там с години.

Сега къде точно ще слагат колите, отнети за употреба на алкохол? И ще ги държат пред районното по половин година, докато съдът ги върне на собственика или остават за държавата. Която пък какво ще прави с тях?

В цивилизования свят има достатъчно законови средства да се наказват шофьори за употреба на алкохол и наркотични вещества. Тези мерки сякаш са непознати на българския законодател. Той открива топлата вода, под натиск от невежия си избирател.

Впрочем, за катастрофи, нарушения на пътя има и ред превантивни мерки. Някои започват с възпитание на поведението на пътя още от училище. Такива не се прилагат у нас. Но откриха „решение” – взимаме автомобила и това е.

 

 

 

Станете почитател на Класа