Проф. Вълчев: Ако сега отменят 3 март като официален празник, до пет години ще го премахнат изцяло. Това е геополитическа цел

Проф. Вълчев: Ако сега отменят 3 март като официален празник, до пет години ще го премахнат изцяло. Това е геополитическа цел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.07.2023
  • Share:

"Ако Трети март престане да бъде официалният национален празник на България, до 5 години ще бъде премахнат изцяло. Това е целта. Въпросът е геополитически. Не може да празнуваш Трети март и да не кажеш, че той е резултат от Руско-турската Освободителна война." Това коментира по Нова News Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и декан на юридическия факултет в СУ.

 

 

Дали въобще се налагат каквито и да е промени в българската Конституция?! В последните месеци се създава впечатлението, че българската Конституция има някакви много ясно видими недъзи и стига да не й пречат "лошите", ще премахне тези недъзи и с ускорени темпове ще тръгне към светлото бъдеще. Дебатът за Конституционни промени е политически”.

Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш образователен министър Даниел Вълчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Според него и сега, както и преди години с предложените промени в Конституцията се цели отклоняване на вниманието. „В момента има една коалиция между две, ако приемем –между три партии, които ясно показваха преди изборите, че няма да управляват заедно. Това неудобство трябва да бъде компенсирано с голяма идея, която да каже, че са се събрали в името на нещо.Идеите, които се развиват по същество, в тях няма нищо ново. Всички са стари, може би си изключение на тази за служебните кабинети”, обясни Вълчев.

Каквито и мнозинства да има, не е това разковничето за подобряване работата на съдебната система.Това не бива да е оправдание да не се приемат други промени, които на мен ми се струват по-важни. С промени в Закона за съдебната власт може да се забрани на членовете на колегиите и на ВСС като цяло да правят кадрови предложения", каза той. Според него предложенията може да се правят от министъра на правосъдието.

Вълчевподкрепя намаляването на мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

За действията на президента той каза, че винаги е имало критика към държавния глава. „Недоволство от работата на президента винаги е имало.Според мен е правилно той да прави това, което мисли, защото там е ясно кой носи отговорност”, каза Вълчев.

Станете почитател на Класа