Глобално невежество обхваща новините

Глобално невежество обхваща новините
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2023
  • Share:

Залагам си главата, че разкриването на лични медицински данни и обстоятелства, свързани със здравето на кой да е човек са обект на защита по GDPR (Европейски Общ регламент за защита на данните). 

 

 

За последните два дни всички телевизии разказват за страхотния късмет на жена на 42 години от Велико Търново да оцелее след пропадане в асансьорна шахта и оттам насетне камерите снимат цветното скенерно изображение на нейния таз, обяснение къде и колко големи са фрактурите, как ще се отрази фрактурата на здравето на жената, а днес по БНТ бе добавено, че тя вероятно ще има проблеми с отделителната система. 

Нека позная: СЕМ няма да се самосезира - все пак е от изключителна новинарска важност да видят всички зрители на трите водещи национални телевизии ама точно къде се намира фрактурата на пострадалата и да изслуша точно какви усложнения ще получи. 
Забележете: няма интервю с управителя на сградата, няма интервю с шефа на асансьорната фирма, няма интервю със зам.-кмета по строителството на града - не - снимки на таза с фрактурата! 

Все по-често се убеждавам, че глобално невежество обхваща новините. Понякога те са откровено вредни за България, когато репортери стръвно питат: "Ама точно кога отровите от Каховка ще стигнат до черноморските курорти?" и се стигне до разкриване на физиологични данни, които докторът (и той изобщо не знае, че няма право да разкрива такива подробности) показва нагледно от снимка и допълва с реални пикантерии. 

Страшно е, че цели новинарски колективи не са наясно, че нарушават законите; че отправят вредни и опасни послания; че излагат хора в момент, когато те са уязвими и неспособни да реагират. 

Ако пострадалата жена намери добър адвокат, тя може да осъди и лекаря, и всяка от медиите за нарушаване на нейната неприкосновеност.

Станете почитател на Класа