Решение на сос... Ще се стигне ли до сезиране на европейската прокуратура?

Решение на сос... Ще се стигне ли до сезиране на европейската прокуратура?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.01.2023
  • Share:

Вчера, по волята на 38 общински съветници от политическите групи на „ГЕРБ-СДС“, „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ и „ПАТРИОТИ ЗА СОФИЯ“ – 751 861 граждани на София от 12 столични района („Изгрев“, „Искър“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост“, „Оборище“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Слатина“, „Средец“, „Студентски“ и „Триадица“) – бяха лишени от възможността да подобрят начина си на живот в по-добре устроена градска среда.

 

 

С решение на Столичен общински съвет, взето по Доклад на Лорита Радева, Анна Стойкова, Екатерина Йорданова, Десислава Билева и Албена Атанасова бе пренасочен значим финансов ресурс на обща стойност от 10 324 080,33 лв. по сключен административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

 

 

С него, вместо първоначално предвидения „Ремонт и обновяване на Борисова градина – историческа част“ бе предложено изграждането на „споделени зелени пространства за облагородяване и отдих“ на територията на районите: „Връбница“, „Възраждане“ „Илинден“, „Красна поляна“, „Сердика“ и „Надежда“, управлявани от кметове на ПП „ГЕРБ“.

 

 

Въпреки неоспоримия факт, че според публично оповестените Насоки за кандидатстване по посочената процедура на Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ с наименование: BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ – в реализацията на допустимите дейности по Програмата имат право да участват всички изброени 18 столични района, поради това, че попадат изцяло или частично в зоните за въздействие по одобрения през 2012 г. Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) на гр. София70,3% от населението на столицата няма да получи непосредствена полза от освободения финансов ресурс.

 

 

Решението беше взето по добре познатия ни от последните 17 години начин – напълно авторитарно, необосновано и непрозрачно. Гласувалите общински съветници съзнателно бяха лишени от задължителната за всеки разумен избор предварителна информация, в това число: списък на конкретните обекти, попадащи в предмета на бъдеща интервенция с данни за техния административен адрес, площ, предвидени дейности и стойност за реализация.

 

 

Така, „на тъмно“, под миловидния предлог „да не загубим договорени европейски финансови средства“, в предстоящите месеци до следващите местни избори, ПП „ГЕРБ“ получи възможността да покаже на всички как ускорено и предизборно се „усвояват“ значими по размер финансови средства от общия бюджет.

 

 

Дали това ще стане реалност обаче – тепърва предстои да разберем.

 

 

Междувременно, мнозинството от 38 общински съветници допусна „предварително изпълнение“ на акта и отхвърли предложението на Росина Станиславова, кмет на район „Красно село“-СО за промяна в текста на представения проект за Решение.

 

 

С него бе поискано,

вместо: „…изграждането на Мрежа от зелени споделени пространства за облагородяване и отдих, локализирани в междублоковите пространства на 6 столични района…“,

да бъде записано: „…извършването на допустими дейности по Инвестиционен приоритет „Градска среда“ в подходящи за целта терени на 18 столични района… – въз основа на направени конкретни предложения от кметовете на посочените райони, задълбочен и безпристрастен анализ на съществуващите потребности и възможности и предварително положително становище на компетентните органи на ОПРР 2014-2020 за тяхното одобрение“.

 

 

Интересно е какво ще бъде мнението по въпроса на Комитета за наблюдение, Централното координационно звено, Управляващия, Одитния и Сертифициращия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.?

 

Ще се стигне ли до сезиране на Европейската прокуратура или не?

Станете почитател на Класа