Милен Керемедчиев: Прекалено любезни сме със страните от ЕС, които ни пречат за Шенген

България се справи учудващо добре с председателството, смята дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи

 

„Тръмп повтаря искането си за увеличение на разходите за въоръжение на страните от НАТО от 2% на 4% от БВП от 2016 г. Това, че европейските политици се изненадаха е само поради факта, че те бяха изненадани, че той спечели президентските избори". Това обяви дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 по повод срещата на върха на НАТО в Брюксел, където президентът на САЩ постави официално това свое искане, като междувременно договори на този етап то да се увеличи на 2% за всички държави членки.

 

„Европа - от Първата световна война насам приема подкрепата на САЩ, и военна, и икономическа, като даденост. Едно време СССР седеше зад Варшавския договор, а Америка – зад НАТО. За първи път – вече две години, откакто Тръмп е на власт, Европа трябва да взема страна в конфрикти, в които САЩ участват. Дали това е конфликтът с Иран, с Русия – който тепърва Тръмп ще отрегулира по някакъв начин и отново ще вкара в ступор европейските лидери, дали това е конфликтът със Северна Корея. Европа трябва да заеме страна, което тя не е свикнала", каза дипломатът.

 

Според него поставените 4 процента са част от стратегия на Доналд Тръмп за следващ мандат начело на страната си.

 

„Тръмп вече се подготвя за следващите избори. 4-те процента са една дългосрочна перспектива. Така той казва – „Да знаете какво Ви очаква", смята Керемедчиев.

 

Той уточни, че наистина Европа, в това число и България, харчи много повече за отбрана, отколкото Русия, нещо, което бе заявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, но всъщност голяма част от тези пари отиват за заплати, тъй като те са много по-високи в Европа.

 

„За съжаление Европа плаща за своята сигурност, заразлика от САЩ, Русия и Китай. Европа плаща на Турция, за да пази границата. Европа плаща на Мароко и на Либия за бъдещо изграждане на транзитни центрове за бежанци. Европа плаща на Русия с газовите доставки, за да има мир. Плаща и на Палестинската автономия да са мирни и кротки, за да няма конфликт в момента с Израел", поясни експертът.

 

Относно българската ситуация и българската гледна точка за покачването на тези проценти, засягащи отбраната бившият зам.-външен министър коментира:

 

„За съжаление ние поддържаме тази политика да се плаща на Турция. Философията на Тръмп обаче е обратна – „Вдигайте си разходите за отбрана, реална отбрана, откажете се от съветското въоръжение", което все още се ползва дори от Германия. Така че Тръмп разтресе, разклаща поредната организация, която подхвана. Разтресе ООН, разстресе Световната търговска организация с обявяването на търговската война. Сега разтриса НАТО за втори път. Той е антисистемен играч. Той желае да си говори със силните на деня. Но Европа не излъчва в момента сила и той го усеща".

 

„Ангела Меркел остана последният лидер, последният мохикан от една наистина много силна система, която ръководеше света. Тя се състоеше от Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Джеймс Камерън, Матео Ренци и с подкрепата на Барак Обама. Този тип на мислене не е отмиращ, а отмря. Ангела Меркел все още живее с този тип нагласа и европейските лидери – Юнкер и Туск живеят с този тип нагласа. В момента в света цари агресивното, авторитарно управление. Започвайки от Китай, Си Цзинпин е един от най-авторитарните лидери от времето на Мао, минавайки през Северна Корея, през Русия, където виждате заздравяването на позициите на президента Путин до максимум, агресивното му навлизане в конфликти като този в Сирия, минем през Ердоган, който също затвърди своята власт и има този тип поведение, и се опрем на САЩ. И както виждате Тръмп си говори с Макрон, с Тереза Мей. Той не разделя европейските лидери, защото иска да си говори със силните на деня", допълни в коментара си Милен Керемедчиев.

 

Той изтъкна и важността на посещението на Тръмп във Великобритания, като самият той предложи твърд Брекзит и подписване на договор със САЩ, който спасява Великобритания. Или мек Брекзит, който поддържа връзки с Европа и застрашава тези със САЩ.

 

Основна тема на международната сцена в момента е и предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Какво ще представлява тя, според специалиста?

 

„Виждаме промени в позициите на Тръмп. Той бе доста агресивен срещу Русия и срещу Германия по време на срещата със Столтенберг. След това той обърна изказа си. Много е важно да се отбележи, че той обяви, че приема Русия като съперник, а не като враг. Това, като цяло тревожи източния фланг на НАТО и особено Полша и балтийските държави, които приеха тежка риторика срещу Русия. Не очаквам САЩ да бъдат посредник между Великобритания и Русия –Тръмп няма никакво желание да го прави. Очаквам Тръмп да повдигне въпроса за Крим и разбира се разговора за „Северен поток 2". САЩ използват всички похвати, за да преустановят този проект и ще продължават да оказват натиск върху Германия и Русия. Този разговор ще бъде много интересен, тъй като президентът Тръмп е непредсказуем в своя изказ и е много възможно да имаме ситуация като с Ким Чен Ун – словесни нападки в началото, след това стискане на ръцете и потупване по гърба", допълни дипломатът.

 

Относно търговската война Керемедчиев изрази мнение, че САЩ ще продължат да бъдат изключително агресивни, а Китай и Европа ще останат меки. А причината за това е, че Европа и Китай много повече разчитат на експорт и търговия, за разлика от Америка, която задоволява нуждите си и с вътрешна продукция.

 

Милен Керемедчиев коментира и темите, свързани с България. Конкретно и новината, че до една година страната ни ще влезе в чакалнята на Еврозоната.

 

„Това е по-скоро имиджово решение, защото в крайна сметка от приемането на България в Европейския съюз, до момента има само обещания към страната, без реални последици. А реално българската икономика изпълнява указанията, които ѝ се поставят, за стриктна фискална политика. Двете основни теми, за които ние сме ощетени, са влизането в Шенген и влизането в Еврозоната. Категорично – прекалено сме любезни, прекалено се съгласяваме с другите страни еврочленки. Защото в момента две държави оказват натиск върху България и въцзпират нашето членство. Влизането и в Шенген, и в Еврозоната отдавна трябваше да бъдат постигнати. Така че, колкото по-рано се случат, толкова по-добре за нас", заяви дипломатът.

 

По отношение на европредседателството на България и изявлението на Корнелия Нинова, че то се е превърнало в партийно мероприятие на един човек, Милен Керемедчиев каза:

 

„Не споделям това виждане, защото България се представи добре – даже учудващо за мен. Учудващо, защото аз нямам високо мнение за потенциала на нашата администрация, бидейки в нея десет години. Мислех, че ще имаме проблеми по една или друга точка. Мисля, че това председателство бе успешно".

 

 

Станете почитател на Класа