Национализация на ЧЕЗ, ама чрез частни фирми… Какво значи „пълен контрол” от Борисов?

ЧЕЗ може да се откаже от този купувач и да избере друг, след като българският премиер настоява да се промени договорът

 

Премиерът Борисов привика на килимчето в министерския съвет Гинка Върбакова, която светкавично се превърна в най-популярната жена в държавата. Срещу Гинка на масата от двете страни на Борисов са седнали министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов. Може да се предположи какво й се е случило. „Ти за каква се мислиш, ма?” е скритото послание в премиерската реч, което може и да е било изречено точно с тези думи.
На излизане изтръпналата Гинка обяви на брифинг в коридора:

 

 

Гинка Върбакова на брифинг в министерския съвет, след среща с премиера и двамата министри Томислав Дончев и Владислав Горанов, на която Борисов поискал пълен контрол върху сделката и компанията на ЧЕЗ в България. Снимка: Булфото


„Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием” – цитирана е точно от агенция „Фокус”.

 

До момента от скандала произтекоха следните заключения –

 

Гинка Върбакова е подставено лице,

или поне само лице на сделка, в която тя има миноритарно участие, зад нея седят привлечени капитали (гаранции) от две офшорни фирми и три банки, една от които държавна (виж тук повече).


Няма начин тези големи банки да дадат гаранции за такива суми на малка фирма, за която ЧЕЗ е твърде голяма хапка. Освен ако няма политическа подкрепа. Това е ясно дори на последния наивник, вярващ в Борисов.

 

Самият Борисов се прави на изненадан, но фирмата на Гинка е известна като кандидат купувач от месеци. Предполага се, че Борисов може да е изненадан от разпределението на капиталите по сделката, не от това, че ЧЕЗ избра Гинка.


След като сделката се превърна в скандал, нещо като продължение на много други подобни сделки с подставени лица, Борисов първо заяви, че това е сделка между две фирми и държавата не може да се меси, после каза, че е сценарий да го свалят от власт и скочи да спира и разнищва купувачите, накрая поиска „пълен контрол върху сделката и компанията”. Прилича на рекет чрез силата на изпълнителната власт.

 

Гинка се яви в парламента пред съвместно заседания на две комисии и изрече с много твърд тон заплахи със съд за онези, които накърнили името на компанията й, и я наричат подставено лице, също и нападки срещу БСП, и лично срещу Корнелия Нинова, с аргименти, сходни с тези на ГЕРБ. Предстои да отлети за Чехия да преговаря с ЧЕЗ, че иска да включат и държавата в сделката. Както се видя,

 

Борисов вече разпределя дялове

по сделката. Обяви на брифинга си в парламента, че на „госпожата”, тоест на Гинка, ще й остане под 10%. Как ги е изчислил, не е ясно.


Но се получава любопитен казус. Как така държавата ще влиза при вече подписан договор, договорена цена в частна сделка, и ще купува дял, ей така изведнъж, без никакви преговори? На каква цена? Има ли процедура за това?

 

Много е вероятно ЧЕЗ да отхвърли договора с Гинка, щом по нейно желание искат да го променят.


При първия кабинет на Борисов държавата продаде своя дял от 34% в дружеството, приватизирано от ЧЕЗ. Ако не ги беше продала, сега ЧЕЗ като продава щеше да се обърне първо към държавата и тя щеше да има глас в избора на купувач.

 

Сега Борисов като премиер на дясно правителство, за да има „пълен контрол върху сделката и компанията”, трябва да извърши

 

частична национализация

– да купи отново дял от не по-малко от 35% от дружеството, за да има блокираща квота. Но това пак не е пълен контрол. Пълният контрол може да се получи, ако контролираш и този, който има най-голям дял от собствеността. Това едва ли ще е Гинка. Тя вече е наритана, показали са към нея недоверие като лице на сделката, и тя даде заден ход, готова е да отстъпи каквото й кажат.

 

Въпросът е – за коя частна компания лобира Борисов? Кой е избраният от него купувач на ЧЕЗ? Или кой от схемата на финансиране е неговият фаворит?

 

Както се видя, чешкият премиер е автентичен бизнесмен, а не бодигард, и автентичен десен политик, уважаващ правовата държава – той напомни на Борисов, че вече има подписан договор, а от надзорния съвет на ЧЕЗ са го уверили, че всичко по сделката е изрядно. Тоест – каза му почти в прав текст, че чешката държава няма да се меси. Остава да видим какъв ще е резултатът от намесата на Борисов.

Станете почитател на Класа