Стефан Шарлопов – от сауната до „Созополис”

Има една легендарна история, която звучи като началото на гей-порно, но всъщност е много по-ужасна и политическа. Малко след като поема управлението на страната през 1997 година Иван Костов събира най-приближените си бизнесмени, всеки един от които днес можем да наречем олигарси, но не къде да е, а в сауна. Именно сред парата и жегата застаряващите мъже по хавлии разпределят порциите от престъпната приватизация, която и до днес никой не иска да разследва докрай.

 

Сауната се оказва ключово място за българското задкулисие. А защо се събират там - именно, защото присъстващите в сауната трябва да са голи или поне само по хавлия, за да е сигурно, че никой не носи микрофон и не записва разговорите. Независимо, че им предстои да усвоят милиарди, участниците в мъжката сбирка в сауната си нямат доверие. Вероятно с основание. Където замирише на много пари винаги се намира някой, който да издъни четата и да предаде фронта. Заради това се налага застаряващите мъже да се гледат полуголи. Един от редовните посетители на сауната и на разговорите с Костов се нарича Стефан Шарлопов.

 

Днес медиите изграждат на същия този бизнесмен образ на капиталистически светец. Журналистката Светослава Рудолф, бивша Тадаръкова написа книга озаглавена патетично "Лица за милиони: Стефан Шарлопов - Рискувам и печеля", която е пълна с възклицания, удивителни знаци и розови въздишки. Вътре има изречения, които могат да накарат случайния читател да замисли самоубийство. Например - "Колко му отиваше на Шарлопов да изрича прочутата реплика „Уволнен си!" към онзи, който не се бе справил с бизнес задачата. Колко му отиваше да изглежда непоклатим, сякаш той никога не греши, сякаш да печелиш пари е лесна и забавна игра? Радвах му се, като го гледах в предаването. Защото през годините бях виждала и сълзите му..."

 

Човек да се чуди дали да се смее или и той да седне да поплаче. Цялата книга е издържана в този безумен стил все едно Рудолф вижда пред себе си някакъв ходещ светец, който превръща водата във вино, а с един хляб храни всички бездомници в България. Това обаче не е изключение. Повечето платени материали за Шарлопов му градят образ на същество, което все едно не е от този свят, някаква мерзка смесица от измислици, фантазии и откровени лъжи. И, за да не сме голословни ще дадем един пример. Но първо пак ще се позовем на Светослава Рудолф, която задава стандарти в моралното падение на журналистиката - тя твърди пикантно, че в комплексът "Созополис" на Шарлопов се случват чудеса. Ухааа!

 

Но знаете ли какво - тя е права. В "Созополис" наистина се случва чудо. Като това, че от поне година насам мастития бизнесмен и олигарх постоянно се занимава с незаконно строителство, но никой, нито една власт не смее да го санкционира. Свидетели твърдят, че върху скалите е бил изливан бетон, има изкуствен бетонен плаж, бетонни стълби към плажа за които никой никога не е издавал разрешение. Това е незаконно строителство в защитена територия, нито кмета на Созопол, нито властта, нито регионалното министерство взимат някакви мерки. Нещо повече - медиите заобикалят този скандал отдалече, защото никой не иска да петни "иконата" Шарлопов, който раздава луди пари, за да пази чист своя имидж и да отстранява дописките за своите афери от сайтовете, които се престрашат да ги публикуват.

 

И защо един мастит предприемач би си позволил такова нещо? Ами, защото знае, че е недосегаем, защото знае, че над него има вдигнат политически чадър и нито една власт няма да дойде да го провери, глоби и разследва. Още от времената на сауните с Костов Шарлопов е вярна подлога на всяка власт, защото именно това е източникът на неговото богатство - близките му и задкулисни отношения с властта. Той е човек, който е изградил своята "империя" изцяло върху политически взаимоотношения, приватизационни сделки и други хищнически дейности. И заради това днес е напълно абсурдно, когато чуваме да твърди, че не бил се обогатявал от "държавни поръчки". Това е все едно Азис да обяви, че се издържа с оперно пеене.


Освен апетит към държавните поръчки, приватизационните сделки, протежирани от властта и незаконното строителство, Шарлопов очевидно изпитва ненаситна любовна страст към жълтата преса и клюкарските сайтове. Достатъчно е човек да напише името му в Гугъл, за да бъде залят от цунами от лигави заглавия и пикантни подробности.


"Бизнесменът Стефан Шарлопов: С жена ми сме се женили 3 пъти", тръби от едно от заглавията. Сякаш някой много се интересува от любовните истории на любимия олигарх на всяка власт. И това е сложено в рубрика "За дамите". Но хайде да не се заяждаме по този параграф, че ще изпаднем в конспирации ала Кончита Вурст.

 

"Стефан Шарлопов купи микробус да вози 5-те си деца", гласи друго заглавие, а то крие удивително платен репортаж в "24 часа", където се описват идилични подробности от семейния живот на предприемача, които могат да задавят от гадене всеки почитател на нормалната журналистика. Жанрът е "платена любов", а тя успешно може да имитира страст и оргазмични усещания. Самият Шарлопов обича да заема позата на патриарх на клан, който възпитава децата си в традиционни ценности и отговорности. Дали това е така или не обаче няма как да потвърдим. Съдейки по опитите на бащата обаче постоянно да продава образа си на медиите под формата на жълти новини и сензационни заглавия, можем сериозно да се усъмним в неговите собствени нравствени основи.

 

Поради това розови истории за това как е дал кредитна карта на дъщеря си на 12 години, но после я е взел, трябва да бъдат разглеждани като рекламно фентъзи с неясна цел. Може би целта е героят на този платен репортаж един ден да стане телевизионен водещ в предаването "Звездни стажанти", за да могат медиите да го наричат "Българският Тръмп".

 

"Стефан Шарлопов станал милионер на 30", гласи друго от заглавията из жълтата част на медийното пространство. Нелепо е дори да се чете неговата биография там. Тя е изчистена от истинските детайли, не съответства на никаква реалност и е зализана като прическа на фолк-икона. Припомня, че един от ранните му прякори е бил "Кралят на кроасаните", но нито дума за това, че е превивал гръб пред всеки премиер в страната като почнем от Костов и свършим с Борисов. Точно тези двамата са го протежирали най-силно. Между другото, ако искате да откриете истината за образа на Шарлопов трябва да четете форумите, а не статиите.

 

В тях трудно ще откриете дори и едно положително мнение за него. Очевидно огромното самочувствие, нелепите претенции, лигавите откровения, политическите чадъри и нечистоплътните властови връзки просто са изписани на лицето на Шарлопов, и народът масово го кълне, и то с основание.


Вероятно защото вижда в него уникално политическо подмазвачество. То си личи в интервю от 13 ноември 2016 година, което носи заглавие: "Не ни трябва предсрочен вот! Ще ни дръпне назад!". Това е хвърляне на колене пред Бойко Борисов, опит за спасяване на бащицата от който Шарлапов разчита да го спасява от скандали.

 

Предсрочните избори биха означавали и да си тръгне неговата близка Лиляна Павлова, която удобно не забелязва незаконното му строителство в Созопол. Очевидно Шарлопов е пазен като последно оръжие за поразяване на съзнания, което всъщност доказва, че той не е бизнесмен, нито предприемач, а една марионетка, която не би изкарала и два лева, ако не беше политически протежирана.

 

В това интервю Шарлапов ръси лъжа след лъжа. Ще се направим ли на слепи за това, че твърди, че бизнесът му не е свързан с държавни поръчки? Но той обяснява, че държавата имала 15 милиарда фискален резерв? Откъде, по дяволите, е измислил тази сума, която би накарала всички герберски финансисти да се зачервят от срам, ако трябваше да я произнесат. Откъде-накъде един бизнесмен, който твърди, че няма нищо общо с държавата, се държи като бойкоборисовски талибан и повтаря малоумни пропагандни лъжи?

Занимаваме се с тази част от образа на "бизнесмена", защото е много важно да видим истинските, а не медийните контури на Шарлопов, отвъд платената репортажна любов и сълзливите битово-социални подробности. Той е символ на всичко онова, което е нередно в тази страна и в нашия живот.

 

Хората бягат оттук, защото това е страната в която само любимият олигарх на всяка власт може да се чувства удобно. Никой няма да го преследва. Никой не го проверява. Тук всичко му е позволено. От сауните насам Шарлапов вероятно живее с усещането, че всичко му е позволено. И това е така. Не очаквайте такива като Светослава Рудолф да ви кажат истината. Истината е в мненията на всички със запушени усти, които могат единствено през форумите да прояват своя протест към маститите олигарси, които тровят тази държава.


Николай Зартов

Станете почитател на Класа