Иван Бакалов: Зад казуса „КТБ" прозират интересите на ДПС и Доган, чрез Бойко Борисов

На пръв поглед някой поема 900 млн. задължение. Това не би трябвало да е зле. Лошото е обаче, че този някой, няма да ги изплати, коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков. Тези инвеститори по никакъв начин не демонстрират, че имат капацитет, допълни той.
Кое е важното в случая, за да можем да кажем има ли или няма сделка?
Тук става дума за стратегически активи и прозиращи връзки с Кремъл. Държавата е длъжна да прояви изключително любопитна за това какво се случва. Такива сделки не могат да се осъществят без знанието на кредиторите. Тук кредитор е КТБ, като индиректно като краен кредитор се явява държавата, посочи Трайков.
От тези 900 милиона евро, неясно как разпределени между всички компании, индиректно има да си ги взима държавата, каза Трайков, като уточни, че тази цифра е условна, защото не сме сигурни в нея.
Държавата вече може да продава част от тези активи и ще иска друга цена, убеден е и финансистът Кольо Парамов.
Според него временната парламентарна комисия да започне да работи четири години назад е точно, за да не се пренесе всичко само върху правителството на Орешарски. Тази проверка ще покаже по какъв начин са придобивани активите и да се разкрият политическите зависимости, или да се разсее всичко. Според Парамов още тогава е трябвало МВР и ДАНС да влезе в КТБ, а не банкта да се разформирова.
Това е частна сделка между някакви бизнесмени, смята журналист Иван Бакалов.
Банката на Цветан Василев беше напълнена с парите на държавата. Тази банка беше държавната банка. През нея се направиха сделки за „Булгартабак", за БТК, за една камара неща. Това е икономика на тъмно, бизнес на тъмно, коментира Бакалов. Той посочи, че ние и сега не знаем чия собственост са тези компании. Не е ясно кой купи също и вестниците „Труд" и „24 часа".
Зад всички тези неща прониква ДПС и Доган, чрез Пеевски. Виждат се и интересите на Бойко Борисов. Той е първият, който знае за тези сделки, заяви журналистът. Той припомни, че Пеевски и Василев бяха бизнес партньори, които се хванаха за гушите и тогава стана ясно, че така нареченото задкулисие е натиснало Цветан Василев, за да вземе неговата част.

Станете почитател на Класа