„Файненшъл таймс“: Руснаците живеят добре в България

Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на второ жилище, пише в електронното си издание британският в. „Файненшъл таймс".

„Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море.

Близо 400 хил. руснаци имат имоти в България

и все повече остават да живеят цяла година благодарение на леснодостъпните разрешителни за престой, казва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на агенцията за недвижимости „Български имоти".

„Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети намериха тук пазарни ниши. Някои хора дори управляват компании в Москва от България (...) Те пътуват със самолет през няколко седмици", казва още той.

Допълнително предимство е и улесненото пътуване из ЕС.

Вестникът разказва накратко случая на Леонид Козлов, който е фитнес инструктор. Напуснал е преди две години Москва и е дошъл в Поморие, където много руснаци си купуват апартаменти, а броят на жителите на града е нараснал двукратно.

„Живеем по-спокойно", казва Козлов в кафене, пълно с рускоговорящи. „Аз работя през цялата година, а жена ми – през туристическия сезон. Дъщеря ни ходи в руското училище.

Планираме да се установим тук за постоянно и да започнем свой бизнес",

разказва Козлов.

Британското издание посочва и историята на Сергей Губов, който е бил икономист в държавна компания в Далечния изток в Русия.

Преди четири години той се пенсионирал и се установил със семейството в София, за да може синът му да учи в Софийския университет.

„Синът ми иска да стене неврохирург и да работи във САЩ или Франция.

Диплом от страна членка на ЕС е необходимата първа стъпка", обяснява Губов пред изданието.

Станете почитател на Класа