Fitch потвърди кредитния рейтинг на България на ниво „ВВВ-“ в чужда валута


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво “BBB-/ВВВ”, съответно в чуждестранна и местна валута. Перспективата остава „стабилна”, съобщават от Министерството на финансите. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също е потвърден на "F3", както и таванът за страната на “ВВВ+”.

Запазването на кредитния рейтинг отразява силната фискална позиция на България, а определянето на стабилна перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са балансирани. Според Fitch стабилните публични финанси са ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг, попадащ в категорията “инвестиционен”
.
В доклада на агенцията е отчетено, че са акумулирани “значителни буфери”, в т.ч. нивото на фискалния резерв достига 6,3% от брутния вътрашан продукт (БВП) към ноември 2013 г., а това на международните валутни резерви надвишава три пъти стойността на паричната база.

Fitch прогнозира, че през 2014 г. бюджетният дефицит на начислена основа (по стандарта на ЕС) ще бъде близък до оценката от 1.8% от БВП за 2013 г., заложена в държавния бюджет. За 2015 г. се очаква нивото му слабо да се понижи.


Станете почитател на Класа