КЗК глоби "Билла България" с близо половин милион лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на „Билла България” ЕООД санкция в размер на 483 077 лв. за заблуждаваща реклама във връзка с провеждане на рекламна кампания „Гаранция Clever (за) най-ниска цена”, съобщиха от антимонополната комисия..

В решението си КЗК постановява прекратяване на установеното нарушение и неговото незабавно изпълнение в тази му част. Също така Комисията разпорежда в едноседмичен срок от влизане в сила на решението „Билла България” ЕООД да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.

Решението е постановено по образувани обединени производства № КЗК-1038/2013 и № КЗК-1421/2013. Първото производство е образувано по искане на Сдружение „Произведено в България-Съюз на малкия и среден бизнес”. Другото производство е образувано служебно с решение на Комисията по повод сигнал на потребител за извършени нарушения в рамките на същата рекламна кампания. Производствата по двете преписки са обединени в общо производство.

В хода на производството Сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес” оттегли искането си срещу Билла и поиска прекратяване на производството, с оглед на което Комисията в решението си прекрати същото в тази му част.

В хода на проучването се установи, че при реализиране на рекламна кампания „Гаранция Clever (за) най-ниска цена” са извършени нарушения на забраната за заблуждаваща реклама и по конкретно нарушения, които се отнасят до цената на предлаганите стоки (чл. 32, ал. 2, т. 2 от ЗЗК).

На първо място, основното мото на кампанията: „Гаранция Clever най-ниска цена” има заблуждаващ характер и е налице противоречие между рекламното послание и Официалните условия, при които същата се провежда, доколкото се допуска потенциалната възможност, продукти Clever да се предлагат на реално по-високи цени спрямо сравними продукти в други търговски вериги. В такъв случай цената на продукт Clever не е задължително да бъде намалена под цената на сравнимия продукт. Същевременно, в хода на проучването се доказа, че дори при наличие на по-ниски цени на сравними продукти, „Билла България” ЕООД не винаги намалява цената на съответните продукти Clever до нивото на сравнимите такива, предлагани в една от осемте търговски вериги, посочени в Официалните правила. Констатират се случаи, в които при извършвания от Билла България ЕООД мониторинг на цените на сравними продуктите в осемте търговски вериги се установява наличие на по-ниска цена на сравним продукт, но в рекламните брошури за съответния период продуктите Clever се обявяват на цени, които са по-високи; случаи, в които нееднократно се установява по-ниска цена на сравними продукти, но въпреки това цената на съответния продукт Clever не е намалена или случаи, в които продукти се предлагат на констатирата по-ниска цена, но в брошури за по-късни периоди.

В този смисъл, КЗК приема, че рекламната кампания създава риск от въвеждане в заблуждение на потребителите, у които се създава погрешното впечатление, че закупувайки продукт Clever винаги ще заплатят най-ниските цени за тях, спрямо сравними продукти в други конкурентни търговски вериги.

Станете почитател на Класа