Авиационна криза спъва руски туристи

Оказва се, че руските власти не са одобрили пътуването на българския национален превозвач „България ер“ до и от Новосибирск и обратно към Бургас и Варна, въпреки че първият полет трябва да е днес. По споразумение между двете страни от 1997 г. в списъка на одобрените маршрути на националния ни превозвач „България ер“ не е включен този руски град. Това не би трябвало да е кой знае какъв проблем при наличие на комуникация между двете ресорни министерства, но се превръща, заради бавната реакция от руска страна.
Българското транспортно министерство още през април е изпратило всички необходими документи до руските авиационни власти. Към натиска за разрешение на проблема се е присъединил и губернаторът на Новосибирск. Само че преговорите започнаха едва вчера, след като се оказа, че група с около 200 руски граждани от Новосибирск не може да пристигне днес. Точно време за преговори, нали?
Най-вероятно този първи полет ще се осъществи, дори и да е с разрешение в последния момент. Само че е голям въпросът, колко ще са руските туристи след месец, ако не знаят отсега дали ще дойдат на Българското Черноморие, или ще чакат незнайно колко време разрешение да излетят за България.
По оценки на руски медии може да бъде провалена ваканцията на над 200 000 души, които искат да пътуват до България. А 200 000 не е като 200.

Станете почитател на Класа