Голямото британско изключение

В семейството на 27-те Великобритания винаги е била едно голямо изключение – и с ревнивото запазване на националната си валута, и с по-малката пропорционална вноска за еврочленството си.
В понеделник вечерта президентът на ЕС Херман ван Ромпуй обяви ново изключение за Острова. Всички национални правителства ще бъдат задължени да представят проектобюджетите си за следващата година най-напред на Еврокомисията, преди да бъдат гледани от техните парламенти. Но това нямало да важи за Великобритания, а може би и за други страни, тъй като трябвало да се вземат предвид националните им особености. Тъй като целта на мярката е да се предотврати прекомерният бюджетен дефицит и нов срив, подобен на гръцкия, излиза, че Великобритания ще може да залага приходи, по-ниски от разходите, за разлика от останалите. Така се подготвят условията за още едно британско изключение – от санкциите, които ЕК обмисля да бъдат налагани в бъдеще на членките на ЕС още преди да са надхвърлили сакралните 3% дефицит от брутния вътрешен продукт.
А британските цифри, съобщени от премиера Камерън, сочат дефицит от 156 милиарда паунда, или 11 на сто от БВП, който е от най-високите сред развитите страни, тоест заложената бомба за целия ЕС е много по-голяма, да речем, от българската, която съдържа дефицит от 4,8% при много по-ниска абсолютна стойност. Ако британското членство ще зависи от все повече изключения, които се правят за него, редно е и другите страни, които досега съставяха правилото, да поискат своето. Или пък британците да влязат в крак с останалите.

Станете почитател на Класа