Защо на НЕК никога не й стигат парите

От началото на 2007 година бяха спрени III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ и се очакваше, че това рязко ще свие износа на ток, респективно приходите на НЕК. Вероятно затова тогавашният състав на държавния регулатор (ДКЕВР) е разрешил компанията да прибира 16% от общо заработеното в енергетиката.
Това число е точно колкото бе нормата на възвръщаемост за частните ЕРП-та, записана в приложенията към приватизационните договори и предизвикала бурния гняв на всички потребители и НЕК, защото е отразена в цената. Оказва се, че те са прибирали над 60 на сто от печалбата на сектора и чак миналата година този процент е „паднал“ на 52 на сто. Така че гневът на НЕК е донякъде оправдан – защо той да взема едва една пета от печалбата, която в много отношения се дължи на усилията на тази компания? А лъвския пай прибират именно частниците от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.
Интересна е обаче следната счетоводна еквилибристика – как когато е прибирала 16% от общата печалба в сектора, печалбата на НЕК е била над 40 млн. лева, а след като процентите скачат на 23, печалбата пада главоломно до 6 млн. лева? Да не би енергетиката да е спряла работа?
Сега сигурно на всички е ясно защо на НЕК парите никога не й стигат. След като и ЕРП-тата непрекъснато се оплакват, че от цените, на които ни продават тока, за тях нищо не остава. Какво остава за НЕК?

Станете почитател на Класа