Атина и Берлин на крачка от компромис

Алексис Ципрас и Ангела Меркел вчера се видяха за първи път на опознавателна среща в рамките на Европейския съвет в Брюксел, като по време на последвалия кратък диалог между тях германският канцлер поздрави премиера и пожела добро партньорство с него. "Аз също се надявам на такова партньорство", отговори Ципрас.

На първата среща на върха, в която новият гръцки премиер взе участие, цялото внимание на световните медии бе насочено върху него. Темата Гърция обаче не занима за повече от 15 минути 28-те ръководители на държавите членки. Това бе потвърдено както от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, така и от Ангела Меркел.

Ципрас заяви след края на срещата, че "преходът от меморандума към новата кредитна програма е основен предмет на консултации, който ще бъде поставен на обсъждане на редовната среща на Еврогрупата в понеделник". Той добави, че Гърция отива на преговорите с кредиторите с ясни позиции и че "не шантажира и не бива да е шантажирана", като изрази оптимизъм, че "си тръгва от срещата в Брюксел със значими крачки, без да е изминато цялото разстояние от пътя, а голяма част от него".

В различна тоналност се движеха изявленията на Меркел. Въпреки че тя не се намеси в дебата за Гърция, на пресконофреенцията, дадена в края на срещата, тя ясно постави два трудни избора за страната й.

"Ако кредитната програма за Гърция се разшири, бих искала тя да бъде финализирана до края на февруари, бих искала да я видя да бъде доведена до край възможно най-скоро", каза още Меркел. За срещата си с Ципрас тя посочи само: "поздравихме се взаимно много приятелски".

На срещата Ципрас се изказа срещу меморандума и негативните ефекти от него за Гърция. Според източници, запознати с казаното от него в залата на 28-те, испанският премиер Мариано Рахой го е прекъснал обезпокоен, като изтъкнал, че и неговата страна е преживяла трудната консолидация.

На въпрос във връзка с това Ципрас отговори, че Рахой е бил малко разтревожен по въпроса за Гърция "макар че допускал грешка, тъй като не бива да разкрива едно вътрешнополитическо безпокойство, излагайки на риск общото ни европейско бъдеще". Същевременно той изтъкна, че вътрешните проблеми на една страна се решават, само ако политиките на някого бъдат приети от гражданите й.

Гръцкият премиер представи на 27-те лидери на ЕС "мостова програма", която по думите му "ще доведе до един нов договор за развитие на социалната кохезия за излизане от кризата".

Програмата съдържа балансирани бюджети и между другото, както се изрази, възможности за намаляване на гръцкия дълг, като наред с това поиска редуциране на разчетите и целите, свързани с първичния излишък.

Ципрас каза, че "тройката вече не съществува, както и меморандумът във вида, в който е познат". Запитан дали ще прави референдум за новото споразумение с кредиторите, Ципрас отговори, че единствената му сила е "доверието на гръцкия народ" и се спря на проявите на съпричасност към новото гръцко правителство.

Той добави, че "за момента" има одобрението на народа, като изключи засега вероятността от референдум.

Председателят на Европейската комисия Жан-Крод Юнкер заяви, че Гърция трябва да остави 70 на сто от съществуващата програма и да замени 30 на сто от изискванията в нея с еквиваленти мерки, докато ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум прецени, че споразумението на политическо ниво е трудно и не бива да има високи очаквания.

БТА

Станете почитател на Класа