"Острието на копието" - натовският авангард за сдържане

Министрите на отбраната на страните от НАТО обсъждаха в Брюксел ситуацията в Украйна и създаването на специалната ударна група за бързо реагиране с повишена бойна готовност за защита на източноевропейските страни членки на алианса.

В НАТО обичат съкращенията. Войскови единици, учения – всички получават етикет, който може да се произнесе повече или по-малко трудно. Най-актуалното е VJTF. Разшифрова се като "Very High Readiness Joint Task Force" или "Съвместни сили за много бързо реагиране".

Засега те са само на хартия. И журналистите вече измислиха напълно смилаемото име "Острието на копието".

Още едно име измисли натовски генерал: "VJTF" - това е "Порше"-то сред всички части на НАТО".

Става въпрос за решението на 28-те страни от Северноатлантическия пакт в случай на заплаха от Русия спешно да се прехвърлят 5000 войници в Балтийските страни, Полша, Румъния или България. Това ще бъдат силите с повишена бойна готовност "Острrето на копието".

А за вече съществуващите сили за бързо реагиране, включващи наземни, военновъздушни, военноморски и специални части, министрите на отбраната от алианса решиха в четвъртък да се усилят с между 13 и 30 хиляди военни.

Политиката на Кремъл като сигнал за тревога за НАТО

И така "Острието на копието" става авангардът за сдържане на потенциалния противник, докато не се включат силите за бързо реагиране. В края на януари се проведоха първите теоретични учения: щабни офицери от НАТО проиграваха различни сценарии на компютрите. За април са планирани поредните виртуални учения: колко време ще е нужно на частите за предислокация, какъв транспорт ще им е нужен за тази цел, какво военно оборудване трябва да има на базите край границите.

Досега всички решения за създаване на международни сили за бързо реагиране се натъкваха на нежеланието на някои страни от алианса да отделят достатъчен брой военни и необходимото оборудване. Положението се промени рязко заради войната в Украйна. "Ние коригираме курса си и силите в съответствие с изменението на ситуацията на сигурността", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него кризисната ситуация се задълбочава. Столтенберг обвини Русия, че "продължава да нарушава нормите на международното право и поддържа сепаратистите" като ги обучава и им предоставя съвременно оръжие и военни.

Ядрото на групата за повишена бойна готовност ще бъдат германците

В първия пробен етап в състава на специалната ударна група за бързо реагиране при кризи ще има 2700 германски войници. Това е 371- ви пехотен батальон от град Мариенберг, войниците от германо-холандския корпус, разположени в Мюнстер и 1000 военнослужещи от други части. В групата с повишена бойна готовност ще бъдат и военнослужещи от Холандия и Норвегия. Освен това САЩ са готови на основата на двустранни споразумения спешно да прехвърлят в Източна Европа няколкостотин от своите войници. A Великобритания създава свои собствени сили за много бързо реагиране.

Един от проблемите е транспортът. Транспортната авиация на повечето европейски членки на НАТО, включително Германия, е безнадеждно остаряла. А железниците нямат достатъчно платформи за превоз на тежка военна техника. Затова се предполага, че част от нея, заедно с боеприпаси, храна и друго оборудване, ще бъде разположена предварително в специални снабдителни пунктове в източноевропейските страни членки на НАТО. Пълната боеготовност "Острието на копието" трябва да достигне до 2016 г.

"Острието на копието" ще може да реагира бързо, ако му позволи мудната политика

В Германия решението за участие на военнослужещи в бойни мисии взема Бундестагът - парламентът на Германия. Специална комисия на Бундестага под ръководството на бившия министър на отбраната Фолкер Рюе има за цел да се намери компромис между съюзническите задължения и германското законодателство. Фолкер Рюе не вижда никакви проблеми. "Парламентът ще реши, ако е необходимо по спешност, така че всичко е урегулирано", каза той.

На друго мнение е научният директор на Федералната академия за по въпроси на отбраната в Берлин Карл-Хайнц Камп. Той смята, че "Острието на копието" може бързо да се притъпи заради мудността при вземането на решения. От друга страна, руският генерален щаб също няма да е в състояние заради тази неопределеност реалистично да оцени готовността на силите за бързо реагиране, посочва Камп.

В щаб квартирата на НАТО никой и не крие, че специалната ударна група за бързо реагиране при кризи има по-скоро символичен характер и се създава, за да демонстрира на наплашените от политиката на Кремъл партньори в Източна Европа готовността на алианса да им се притече на помощ. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лейен смята, че "Острието на копието" е "свидетелство на единството и решимостта" на Северноатлантическия отбранителен съюз.

Западните страни от алианса се въздържат от постоянно разполагане на войски на НАТО в Източна Европа, за да не провокира Москва. 

Станете почитател на Класа