Димни завеси в стил: квадратни или правоъгълни да са чекмеджетата в трезора на БНБ?

Наблюдаваме в момента как изкуствено се преекспонира темата за въвеждане на еврото в България, за което смятаме, че е обидно рано да се говори. Нито България е подала молба, нито се готви за механизма ERM 2, та да стигнем дотам да гадаем дали ще се повишат цените или не, дали ще паднат лихвите или ще тръгнат нагоре...

Няма лошо да си приказваме, но да го направим, когато му дойде времето.

Паралелно, обаче, с тези високоекспертни разговори, парламентът освободи от длъжност, без абсолютно никакъв дебат, подуправителят, отговарящ за "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев. И по този начин го посочи като едва ли не единствения виновник за проспания от регулаторния орган фалит на КТБ. Интересното е, че г-н Гунев бе ръководител на банковия надзор през последната една година. А както знаем, дори от признанията на БНБ и на одиторите в КТБ, поне последните три години балансите на фалиралата банка са били фалшиви. С други думи, предшественикът на г-н Гунев също би следвало да носи отговорност. Стигаме до съществен въпрос - кой е назначил тези двама души за подуправители на БНБ и по чие предложение? Избрало ги е НС по предложение на управителя Иван Искров. Сега, по закон парламентът трябва да избере трети поред подуправител, отново по предложение на Искров. Излезе вече информация, че този пост, най-вероятно, ще заеме Димитър Костов, подуправител на Управление "Банково". С други думи - още един човек от екипа на действащия в момента Управителен съвет.

Очевидни стават намеренията на тесен кръг финансисти, свързани с отговорността за случилото се с КТБ. Излиза, че по този начин те се стремят да не допуснат външен поглед в тайните на банковия надзор. Получава се едно кадрово капсулиране на малък кръг финансови лица, които май искат да затворят по всякакъв начин достъпа до действителното състояние на банковия сектор. Защото в "Банков надзор" има много ценни данни, дори планина от информация за оплакванията на клиенти на търговските банки в България, които упорито се крият от десетилетия.

На този фон се забелязва и странната активност на парламентарно представения Патриотичен фронт, който изведнъж поиска отмяната на прословутия чл. 417 от ГПК, приравняващ банките по права с държавата и общините. И заради който хиляди български кредитополучатели всяка година губят имотите си след съдбоносна намеса на частните съдия-изпълнители. Битката с това законодателство, обаче, не е от днес. Още през 2013 г. членовете на Българският финансов форум, проф. Кръстьо Петков, експертът Любомир Христов, Васил Кендов, Рачо Петров, адвокат Веска Волева и други видни икономисти, юристи и финансисти настояваха не само да падне чл. 417, но предложиха и още 6 значими мерки в защита на клиентите на банките. Над 2000 души тогава, банкери, експерти и знакови имена в тези области, подкрепиха тяхната подписка. Важно е също, че техните 7 точки са съобразени с европейските директиви и с добрите практики на банкиране в ЕС. Припомняме това, защото през изминалото лято в БНБ разбраха, най-после, че законодателството ни в банковата сфера се разминава видимо с това на ЕС. Въпреки че в периода преди признанието говореха точно обратното.

Похвална е инициативата на Патриотичния фронт, тя е стъпка в правилната посока, но няма да реши комплекса от проблеми на клиентите на банките у нас. И защо предлагат една-единствена точка, на основата на която си пишат законопроекта - тя панацея ли е? Едва ли.

Необходим е пакет от законопроекти, какъвто препоръчват от Български финансов форум и техните съмишленици - регулаторен орган извън БНБ/ в момента Централната банка се грижи за стабилността на банковата система, а в същото време трябва да се следи и за правата на потребителите на нейните услуги - познайте от три пъти чий интерес и ще предпочетат приоритетно централните банкери - бел.р./, премахване на драстичния чл. 417 от ГПК, финансов омбудсман / който да решава безплатно в срок от 30 дни оплакванията на клиентите на банките и да има право да стимулира добрите практики на финансовите институции - бел.р./ Има конкретни въпроси и проблеми, на които обществото трябва да обърне внимание, за да се доближим до нормалните правила за банкиране, а не да се занимаваме с това дали приемането на еврото ще повиши цените, квадратни ли са или правоъгълни чекмеджетата в трезора на БНБ, примерно. Все "любими" теми за отвличане на вниманието...

Станете почитател на Класа