Проф. Джон Миършаймър: Ожесточена конфронтация между САЩ и Китай

Ако Китай продължи да се развива със същите бързи темпове, той може да започне да използва своята икономическа мощ и с военна цел. В резултат на това Поднебесната ще укрепи своето влияние в Азия. Въпреки това САЩ не желаят да разделят с КНР своята сфера на влияние в региона.

Пекин убеждава съседните страни, че те не трябва да се вълнуват, защото Китай се развива под знамето на мирното развитие. Но действията му създават точно обратното впечатление. Поднебесната се опитва да завземе архипелага Сенкаку, да присъедини Тайван и да установи своя контрол в Южнокитайско море.

За Китай идеалният сценарий се състои в това, че той ще се превърне в най-силната държава в Азия, а САЩ ще се изтеглят от региона. Това не е желателно за Япония и САЩ. По всичко изглежда, че конфликтът в сферата на сигурността между Китай и Япония, подкрепяна от САЩ, ще се ожесточи. Трудно е да предскажем дали нещата ще стигнат до сблъсък, но съществува голяма опасност от възникването на недоразумения във връзка със Сенкаку, Тайван и Южнокитайско море.

Но това не означава, че критикувам Китай. Не смятам, че политическата система в Поднебесната и намеренията на нейните ръководители са крайни. Китай, който е бил слаб около 100 години от средата на 19 век, е изпитал достатъчно унижения от страна на западните страни и Япония. Той не желае повторение на историята. Най-добрата политика за него е да се превърне в държава, която може да изпревари Япония, Русия и Индия, а също така да изгони САЩ от Азия. Ако погледнем на нещата с очите на Китай, тогава ще видим, че има смисъл в това.

Систематично съм изучавал историята на големите държави и техните общи черти. Разгледал съм действията на страните от Наполеонова Франция, през Германската и Японската империи до СССР и САЩ. Моят извод е, че колкото по-силна става една държава, толкова по-голямо става нейното желание да влияе на съседните региони. Въпросът е в това, че именно това е най-добрата политика за оцеляване в изпълнения с опасности свят.

Има експерти, които спорят с моята гледна точка, че увеличаването на китайското влияние няма да е мирно. Според мнозинството от тях, военният конфликт ще бъде избегнат, защото КНР силно зависи от останалите страни в икономически план. Независимо от това, тази гледна точка е погрешна.

Без съмнение, икономическата зависимост на Китай от САЩ и останалите държави продължава да се задълбочава. Едновременно с това в случай на избухването на междунационален конфликт приоритетът ще бъде поставен не на икономическите, а на политическите решения.

Например, ако Тайван обяви своята независимост, Китай, според мен, веднага ще използва военна сила. Защото политиката е по-важна от икономиката. Преди Първата световна война /1914-1918/ между Германия, Русия, Франция и Великобритания съществуваха тесни икономически връзки, но това не попречи войната да започне.

САЩ трябва да се пренасочат военно от Европа и Близкия изток към Азия. Трябва да се противопоставим на Китай заедно с Русия. Но САЩ са в конфликт с Русия заради украинския въпрос. Беше обявена война на Ислямска държава. Това е глупаво. Бяха направени прекалено прибързани изводи. В бъдеще ще ни бъде доста трудно да укрепим своята военна мощ в Азия.

Станете почитател на Класа