Тончев: Ще бъдем въвлечени във войната на САЩ срещу ИД

За мен е очевидно, че в региона стават неща, които имат глобално значение. Имам предвид и това, което става в Близкия Изток, и „Ислямска държава", и атентатите...Очевидно, че Съединените щати ще обърнат специално внимание на това. Много е вероятно нещата да се нагорещят около събитията в Северен Ирак и ние като съюзници ще бъдем съпричастни, въвлечени в тези мероприятие. Това заяви социологът Васил Тончев пред BPost в коментар на вчерашното няколкочасово посещение в страната ни на американския държавен секретар Джон Кери. Той се срещна и разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов.
Попитан как ще коментира, че разговорите са се въртели около енергетиката и енергийната независимост на страната ни от Русия, директорът на „Сова Харис" каза: „Естествено, че като партньори, има набор от неща, в които имаме допирни точки и ще бъдат разглеждани и развивани. Но основното за мен е логистиката, която трябва да оказваме на нашите съюзници в момента. Проблемът с „Ислямска държава" е основен".
Що се отнася до спирането на „Южен поток", замяната му с Турски поток и това, че евентуално американската компания „Уестингхаус" ще строи 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй", Васил Тончев коментира: „Това вече са наши проблеми, които имаме за разрешаване. Те също са в дневния ред безспорно, но мисля, че не зависят от нас, в основни линии е съотношението ЕС - Русия. И ние тук сме някакъв страничен детайл. Трябва да се види нашата способност или неспособност да успеем да си поставим нещата на масата и да се преборим за нашите интереси. Нещо, което доказано не можем да правим и не знаем как да го правим, за съжаление".
На въпрос дали не ни трябва едно рамо отвън в такъв случай, социологът каза, че първо трябва да знаем в кой свят живеем и какви са правилата, по които се движат нещата. „ Ако става дума за едно рамо, то трябва да е на Европейския съюз безспорно, тъй като сме негови членове. Но поне засега там не се вижда някаква ясна развръзка. Очевидно ще бъдем губещи от всякаква гледна точка".
За да бъдем равностоен и уважаван партньор, за да бъдем на нивото на другите, борбата с корупцията е едно от нещата, които трябва да свършим, категоричен е социологът. „Най-важното, което трябва да свършим във вътрешнополитически план, е реформата в съдебната система. Нещо, което от години не става и заради което нямаме нито авторитет, нито доверието на нашите партньори, с които работим. Нормално е те да поставят този въпрос. Всички се надяваме да има реформи, да са в правилна посока и да се получат позитивни резултати. Но засега някакъв конкретен резултат, с който да можем да се похвалим, няма", заключи Тончев.

Станете почитател на Класа