Петро Порошенко - предизвикателства пред избраника на украинците

И трите екзит пола, направени в изборния ден в Украйна, показват, че Петро Порошенко получава над 55 процента от гласовете, което е достатъчно за комфортна победа на първия тур, ако данните се потвърдят от официалните резултати.

Украински анализатори обаче казват, че е рано Порошенко да се успокоява. Класирането отразява желанието на хората да бъде сложен край на украинските неволи и очакванията им новият президент да действа също толкова решително, колкото решително гласуваха те.

"Този резултат въобще не е оценка за Порошенко. Той е израз на надеждата на хората, които искат тази война да спре", смята Тарас Березовец от политическата консултативна фирма Берта. Има много неща, които ще пречат на Порошенко да изпълни очакванията на хората. Едно от тях е липсата на екип.

"Настоящият екип на Порошенко е странна комбинация от хора на бившия кмет на Киев Леонид Черновецки, Партията на регионите и членове на "Баткившчина", каза Березовец. С други думи, това не е добра комбинация за някого, който води кампания с лозунги "Нека живеем по нов начин".

Има опасения, че новият президент може да се превърне в заложник на екипа си. "Неговият кръг може да му повлияе, що се отнася до някои назначения в кабинета", допълни Березовец.

ВЪПРОСИТЕ НА СИГУРНОСТТА

Един от първите въпроси, на които Порошенко ще трябва да обърне внимание, е ситуацията със сигурността в Източна Украйна, където хората продължават и в деня на изборите да умират от ръцете на сепаратистите. Макар че Порошенко заяви, че първото му пътуване като президент ще бъде в източната част на страната, не е ясно какви послания ще отправи към тамошното население.

Сериозно притеснение буди и неясната позиция на Порошенко за НАТО, смята Березовец. "Той не иска да свика национален референдум, свързан с присъединяването към НАТО, макар че повечето украинци искат такъв референдум", каза той. Основният противник на Порошенко Юлия Тимошенко открито подкрепя членството на страната в НАТО.

ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ

В първата си реч след затварянето на избирателните секции Порошенко заяви, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Путин направи многократни изказвания, че няма да признае изборите в Украйна, защото части от страната са изключени от вота. Така че дори Порошенко да иска да се срещне с Путин, изглежда желанието му не е споделено.

"Порошенко има силно желание да намери решение на конфликта с Москва и да започне бизнес сътрудничество възможно най-скоро. Но като президент той няма правото да говори по някои бизнес въпроси, преди да бъде решен въпросът с Крим", допълни Березовец.

Крим бе анексиран от Русия през март - действие, което бе разкритикувано от международната общност. Освен това Русия поиска да бъде спряна антитерористичната операция в източната част на Украйна. В нощта на изборите обаче и.д. президент Олександър Турчинов заяви точно обратното, тя ще стане още по-интензивна.

Березовец смята, че Порошенко няма правото да спре антитерористичната кампания, защото тук става дума за сигурността на цялата страна.

ИКОНОМИКА

Икономическата програма, която Порошенко представи по време на кампанията, бе списък с 10 предложения без особени детайли. Той заяви обаче, че истинската му президентска програма е споразумението за асоцииране с ЕС. Допълни, че подписването на търговската част и въвеждането в действие на цялото споразумение ще бъде приоритет в работата му като президент.

Обеща също да намали броя на данъците и техния размер, да забрани ползването на офшорни дестинации от украинските компании. Може би обещанията са смислени от икономическа гледна точка, но президентът няма много правомощия да направи тези промени. Съгласно сегашната конституция парламентът взема законодателните решения и избира правителство, което представлява парламентарната коалиция. А президентът командва правоохранителните органи и е начело на отбраната и външните работи.

Порошенко, който няма коалиция в парламента и не контролира нито една фракция, трудно може да повлияе на законодателния орган достатъчно ефективно, за да бъде гласуван такъв закон. До момента единствените му съюзници във Върховната рада са членовете на партия УДАР, които разполагат с едва 40 гласа.

Същевременно има най-малко едно ключово нещо, което президентът може да направи за бизнес средата, казват експерти.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПРЕЗИДЕНТЪТ

"Ако Порошенко инициира реформа в съдебната система, това би дало много позитивен заряд за бизнеса. Липсата на върховенство на закона е факторът, възпиращ инвеститорите от влизане на (украинския) пазар", смята Олександър Жолуд, икономист в базирания в Киев Международен център за перспективни изследвания.

Ако Порошенко успее да спре конфликта в Източна Украйна, той ще премахне и една значителна пречка пред бизнеса.

Децентрализацията на властта е друга реформа, която Порошенко може да извърши успешно, за да подобри бизнес средата, заяви Жолуд. Това ще донесе повече пари на регионите и ще им позволи да се концентрират върху развиването на още бизнес браншове.

"Самото избиране на Порошенко дава на инвеститорите положителен сигнал. Но този сигнал не е критичен. Докато конфликтът в Донбас не спре, инвеститорите ще бъдат много внимателни, когато обмислят дали да работят в Украйна", каза Жолуд. (

Още по темата: Изборният успех на Порошенко - мнения от Берлин

Никита Жолквер
Дойче веле

Изборната победа на Петро Порошенко в Украйна, предизвестена от екзитполовете веднага след президентския вот на 25 май, приятно изненада германските аналитици.

* * *
На фона на изборите за Европарламент в Германия същия ден процедурата за избиране на нов украински държавен глава поначало не бе в центъра на медийното внимание във ФРГ. Репортерите на германските осведомителни агенции не включваха твърде често в емисиите новини за гласуването в Киев и други градове от Украйна.

"Надежда на запад, страх на изток" - така започна репортажа си в неделя следобед кореспондент на ДПА. Той разказа за дългите опашки пред изборните секции, за спокойното, отмерено протичане на вота в украинската столица и градовете от западните региони, за това как изборните секции в Донецк изобщо не отворили врати, а мнозина жители на Луганск не отишли да гласуват от страх да не им отмъстят проруските сепаратисти.

Но тогава нито кореспондентът на ДПА, нито германските аналитици предвиждаха, че името на победителя в украинската президентска надпревара ще стане известно, веднага щом затворят изборните секции.

Вот за единение

Пълномощникът на берлинския кабинет по общественото сътрудничество на Германия с Русия, страните от "Източното партньорство" и Средна Азия Гернот Ерлер например знаеше, че Петро Порошенко води в проучванията - изненада го обаче победата на милиардера още в първия тур.

"За Украйна е добре, че взе решението си още в първия тур - заяви Ерлер пред "Дойче веле". - Така страната си спести трите седмици неяснота, ако беше се наложил втори тур на 15 юни. И това може да ускори стабилизацията на Украйна."

Според Ерлер с категоричния си вот украинските избиратели демонстрират желание най-сетне да забравят хаоса на последните седмици и месеци. "Порошенко олицетворява курс към сплотяване, а не към конфронтация - за разлика от други кандидати като Юлия Тимошенко, заела твърда и непримирима антируска позиция", каза той.

"Много неща зависят от Русия"

Ерлер смята, че от всички кандидати за президентския пост в Украйна Порошенко е и най-приемливият за Москва. Според експерта много неща зависят сега от реакцията на Русия.

"Западът винаги е настоявал тя да признае украинските избори. Путин казваше, че по принцип Русия е склонна да го стори - припомни Ерлер. - И ако руският президент заяви, че изборите са били легитимни, че има вече законно избран държавен глава, това може съществено да разведри ситуацията между Запада и Русия."

Недвусмисленият избор на украинците

Берлин естествено обърна внимание на думите, изречени от руския президент Путин на Петербургския международен икономически форум - че Москва "ще уважи" гласа на украинските избиратели. Тук впрочем изтъкват, че "уважението" не гарантира и признаване на изборния резултат.

"Президентът Путин направи тези дни малко по-умерено изказване - отбеляза пред "Дойче веле" Нилс Анен, външнополитически експерт на групата на социалдемократите в Бундестага. - И погледнем ли кадрите с опашките пред изборните секции в Киев и други градове от страната, няма как да не признаем, че жителите на Украйна дейно са участвали в изборите, че искат да имат ясно очертано политическо ръководство."

Щом украинците изберат нов президент, Русия ще изгуби според Анен възможността да се оправдава, че в Украйна нямало легитимен партньор за диалог.

Положителна оценка за успеха на Порошенко още на първия тур дава и Лиана Фикс, аналитик в Германското дружество за външна политика. Изборният резултат според нея е признак за нарастваща стабилност в Украйна.

"Изборната победа на Порошенко с голяма преднина още повече го стабилизира и легитимира. Особено що се отнася до бъдещите му отношения с Русия", посочи тя в интервю за "Дойче веле".

Порошенко и Москва

Според Лиана Фикс Русия независимо от всичко ще трябва да работи съвместно с новия президент, макар и "неудобен" за Кремъл - наблюдателката припомня, че Порошенко неведнъж е влизал в конфликт с Москва по повод търговски ограничения, налагани от федерацията.

"Същевременно той увери, че в преговорите с Русия ще държи на прагматизма, за да бъде решен възможно най-бързо руско-украинският конфликт", посочва специалистката на Германското дружество за външна политика.

Фигурата на Петро Порошенко вдъхва големи надежди и на деловите среди в Германия. Изпълнителният директор на Комитета за икономически връзки с Източна Европа Райнер Линднер изтъква както знанията и опита, натрупан от Порошенко по време на дейността му в различни украински правителства, така и добрите връзки на предприемача в държавите от ЕС, участието му в ред международни конференции.

"Прочее, той заслужава доверие - заяви Линднер пред репортер на "Дойче веле". - И днес германският бизнес се надява да види стабилизирана и нормализирана ситуацията в Украйна."

Новината на деня според Линднер е, че изборите в Украйна вече са факт и украинците имат нов президент. "Сега е от значение всички да признаят резултата от вота: не само ОССЕ, а и най-вече Русия, - каза той. - Украйна трябва най-сетне отново да се насочи към стабилност с оглед да води нормални международни преговори."

БТА

Станете почитател на Класа